Son günlerde yurdun bir çok ilinde görülen kar yağışı bazı illerde yerini kuvvetli yağmurlara bırakıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden edinilen son hava durumu tahminlerine göre, Antalya, Muğla ve Aydın'ın kıyı ilçeleri ile Çanakkale, Balıkesir, Isparta, Adana ve Mersin çevrelerinde kuvvetli yağış bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan meteorolojik uyarıda, yurdun bazı bölgelerinde gök gürültülü sağanak yağış beklendiği belirtildi.

Buna göre, yarın yurt genelindeki sağanak ve kıyılarda gök gürültülü sağanak şeklindeki yağışlar, İzmir, Çanakkale, Aydın, Denizli, Manisa, Burdur'un doğusu, Isparta, Adana, Niğde'nin güney kesimleri ve Bolu çevrelerinde kuvvetli olacak. Yağışların, Antalya, Muğla, Aydın'ın kıyı ilçeleri, Çanakkale'nin güneyi, Balıkesir'in Edremit ilçesi, Isparta'nın güney ilçeleri, Adana'nın kuzey ilçeleri ve Mersin çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

Uyarıda, ani sel, su baskını, yıldırım, heyelan ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması da istendi.

- Kuvvetli rüzgarlar

Bir başka uyarıda ise güney yönlerinden kuvvetli rüzgar beklendiği belirtildi.

Buna göre, batı bölgelerden başlayarak etkisini artırması beklenen güney yönlü rüzgarların, bu gece saatlerinde kuzey iç ve batı kesimlerde kuvvetli, Marmara'nın batısında yer yer fırtına olarak esmesi bekleniyor. Rüzgarlar yarın Marmara, Ege, Karadeniz, İç Anadolu ile Akdeniz bölgelerinde kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde olacak. Cuma günü de rüzgarın doğu bölgelerde güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Uyarıda, kuvvetli rüzgarların oluşturabileceği başta soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler olmak üzere ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması da istendi.

Meteoroloji'den yapılan son değerlerndirmeler

Yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemizin büyük bir bölümünün yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; genellikle yağmur, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların yarın kıyı Ege ve Çanakkale çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIĞI :Ülkemiz genelinde 3 ila 5 derece artacağı tahmin ediliyor.

RÜZGAR :Genellikle güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, zamanla Marmara, Ege ve Batı Akdenizde kuvvetli ve kısa süreli fırtına (30-70 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİŞ YAĞIŞ UYARISI: yağışların yarın Kıyı Ege ile Çanakkale çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını vb)dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÇIĞ TEHLİKESİ UYARISI: Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'da muhtemel çığ tehlikesine karşı yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

SOBA VE BACA GAZI ZEHİRLENMELERİ UYARISI: Batı bölgelerde rüzgarın güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli olarak esmesi beklendiğinden muhtemel soba ve baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KAR ERİMELERİNE DİKKAT: Batı Karadeniz'de mevcut kar örtüsünün devam eden yağmur ve yüksek sıcaklık sebebiyle Zonguldak, Bartın, Karabük ve Kastamonu çevrelerinde hızlı kar erimelerine neden olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ani sel, heyelan, su baskını vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.