Almanya'nın Schwäbisch Gmünd şehrinde 10 yaşındaki bir Türk öğrenci, öğretmenine yumruk attı. Olayın yaşandığı Klösterle Okulu Müdürü Margrit Carbon ise bu davranışla ilgili olarak camileri suçladı ve şehirdeki Müslüman kuruluşların tepkisini çekti.

Tepkiler üzerine Müslüman toplumu temsilcileri, okul müdürü ve Göppingen Eğitim Dairesi yetkililerinin katıldığı bir uzlaşma toplantısı düzenledi. Toplantıda Müslüman temsilcilerden özür dileyen Müdür Carbone, yayınlanan bildiride ise pişman olduğunu belirtti.

Okul müdürü Carbon, “Biz çoğu çocukları izliyoruz, bu üç camiden birine giden çocukların öğretmenlere ve çocuklara şiddet uyguladığını görüyoruz.” demecine gazetelerin yorumları da eklenince, S. Gmünd’ de bulunan, üç cami zan altında kaldı. Camiler adına negatif yönde yapılan bu habere, Rauchbein Okulu'nda küçük bir kız öğrencinin başörtüsü takmasıyla ilgili yorumlar da eklenince Müslümanlar rahatsız oldu.

Bu yayınların ardından S. Gmünd Belediyesi, Uyum Dairesi, Kültür Dairesi, DİTİB Camii, Türk Federasyonu Kültür Ocağı, Türk Okul Aile Birliği, Bosna İslam Topluluğu, Klösterle Schule Müdürü ve Göppingen Eğitim Dairesi’nden (Schulamt) temsilcilerin katılımı ile bir uzlaşma toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda müdür Margrit Carbon, Müslüman temsilcilerden özür dilerken, toplantı sonunda yayınlanan bildiride özür yerine ‘Pişmanım’ cümlesi kullanılması dikkat çekti. S. Gmünd Belediye Başkan Yardımcısı Joachim Blaese’nin de katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya, İslam Toplumu Milli Görüş (İGMG) teşkilatından katılım olmadı.

Toplantının ardından altı maddelik bir bildiri yayınlandı. Bildiride, davranış bozukluğu gösteren öğrencilerin, dinine ve milliyetine bakılmaması, olumsuz davranışın hiçbir gruba veya dine mal edilmemesi gerektiği vurgulandı. S. Gmünd’de bulunan camilerin diyalog çalışmaları yaptığı, öğrencilerin maço hareketleri veya davranış bozukluğunun camilerden kaynaklanmadığı maddesi de bildiride yer aldı. Bildiride ayrıca müdür Margrit Carbon’un verdiği demeçlerinden dolayı pişmanlık duyduğunun altı çizildi. Bazı katılımcılar tarafından toplantıda özür dilendiği ifade edilirken, bildiriye 'pişmanlık' yazılması dikkat çekti.

Türk Federasyonu Kültür Ocağı Camii Başkanı Emrullah Yavuz, “Camia olarak bu olaydan derin üzüntü duyduk. Toplantıda okul müdiresi özür diledi. Bu yeterli mi buna bakmak gerekir. Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Burada Müslümanlar derinden yaralanmıştır.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Milli Görüş Camii İGMG başkanı Nizamettin Erdemir’de, “Toplantı kısa bir zamanda gerçekleştirildi. Biz de bu toplantıya direkt davet edilmedik, dolaylı yoldan davet edildik tıpkı her toplantıda olduğu gibi. Toplantıya kasıtlı katılmama gibi bir durumumuz yok. Bu toplantıya katılmadık diye Alman medyasında adeta suçlu ilan edilmişiz gibi bir hava oluşturulduğunu üzüntüyle karşılıyoruz. Önümüzdeki zaman içerisinde gerekli girişimleri ve açıklamayı yapacağız. Medyada yer alan ve Müslümanları zan altında bırakacak açıklamalar, tehlikeli açıklamalardır. Bizleri derinden yaralamıştır.” dedi.