Karmaşık gelişimsel bir bozukluk olan otizm spektrum bozukluğunun(OSB), etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme ve sapmalar ile kendine gösterdiği ve yaşam boyu devam ettiği belirtildi.

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Ruh Sağlığı Birimi tarafından "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” konulu yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada "Tek bir nedeni olmayan OSB'de beynin çalışma şeklinin farklı olduğu, merkezi sinir sisteminde bir anormallik olduğu ve beyinde hücreler arasında mesaj taşıyan kimyasal ileticilerde eksiklik ya da fazlalık olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda genetik etkenler ve çevresel nedenler ile OSB arasındaki ilişki de araştırılmaktadır. Sosyal beceri, dil gelişimi ve davranış alanlarında çeşitli sorunlar yaşayan otizm tanısı almış bireylerin genel özellikleri arasında; bazı şeyleri tekrar tekrar söyleme, eşyalarını paylaşmak ya da diğer kişiler ile oynamak istememe, çevresindeki kişileri duymuyormuş gibi davranma, vücutlarını farklı görünecek şekilde ve tekrar tekrar hareket ettirme, çevresindeki kişilerin duygularını anlamama sayılabilmektedir. Otizmli bireyler bazı durumlarda aşırı üzgün olabilmekte, kendisini neyin etkilediğini ifade edememekte ve kendisini nasıl sakinleştireceğini bilememektedir.” denildi.
OSB’nin 0-3 yaş arasında tespit edilmesinin bozukluğun seyri açısından oldukça önemli olduğu vurgulanan açıklamada, "Temel klinik özellikleri karşılıklı sosyal etkileşimde bozulma, iletişimde yetersizlik ve kısıtlı, yineleyici ilgi ve davranışlardan oluşan OSB nin görünümü bireyin yaş ve gelişim düzeyine göre değişmektedir. Bununla birlikte bozukluğun 0-3 yaş arasında tespit edilmesi bozukluğun seyri açısından oldukça önemlidir. 3 yaş öncesi dönemde çocuk, akranlarından farklı belirtiler gösteriyorsa ailelerin bir uzmana başvurması gerekmektedir." denildi.