Berlin Eğitim, Gençlik ve Bilim Senatörlüğü, bu yıl 11. kez ‘Avrupa’da Çevre Okulu – Uluslararası Agenda 21 Okulu’ ödüllerini verdi. Gasag işbirliği ile takdim edilen ödülü alan okulların sayısı bu yıl 16’yı buldu. Okullar, ekolojik dengeyi merkeze alan projeleri sayesinde ‘yeşil bayrak’ sahibi oldu.

Dereceye girmek için her okul biri ‘kaynaklar’ ve diğeri serbest olmak üzere iki proje geliştirdi. Bununla birlikte her okuldan geliştirdikleri projelerden bağımsız olarak ekolojik konuların okuldaki atmosfere hakim olduğunu göstermeleri istendi. Sekiz kişilik bir jüri heyetinin değerlendirmesi sonucunda birbirinden değişik projeler ortaya çıktı.

Beerwinkel İlkokulu bu talepleri yerine getiren okullardan biri oldu. Okulda öğrenciler önce bahçeye meyve ağaçları dikti, ardından da her bir sınıf bir ağacın bakımını üstlendi. Okulun bir diğer projesi ise hem çevreyi korumayı amaçlayan hem de insani boyutu olan türden bir proje. Bu proje kapsamında öğrenciler pet şişelerin kapaklarını toplamak suretiyle Polonya’da bacakları olmayan bir kız çocuğuna protez aldı.

TERRAPRETA İLE OKUL BAHÇESİNİ CENNETE ÇEVİRDİLER

Karlhorst’taki Kreativitäts Grundschule adlı ilkokul ise 10 bin metrekarelik okul alanını cennete çevirmiş. Bunun için TerraPreta adlı verimli toprak kullanan öğrenciler yüzden fazla çeşit ot ve çiçek dikmiş. Kalıcı hayat kültürü kampüsü böyle oluşmuş. Okulun bir diğer projesinin adı ise ‘büyülü orman’. TerraPreta için hammadde gerektiği için yapraklar artık para karşılığında yok edilmiyor. Okulun kendine ait çeşme bu cenneti sularken, alternatif enerji tedariki ise yolda. Okul bu projelerle doğayı öğrenme yeri haline geldiği için çevre okulu seçilmiş ve yeşil bayrağı göndere çekme hakkını elde etmiş.

Bunun dışında ‘yenilenebilir enerjiler’, ‘iklim konferansı’, ‘Altın Küre’ adlı film çalışması, ‘çevre laboratuvarı’ gibi projeler ödül alanlar arasında dikkat çekti.

DÜNYA ÇAPINDA 50’DEN FAZLA ÜLKE KATILIYOR

Ödüller sadece bu okullar almadı, bazı okullar ilk denemelerini gerçekleştirerek ‘çevre mührü’ alırken, okullara eşlik eden çevre dernekleri de ödüllendirildi. ‘Avrupa’da Çevre Okulu – Uluslararası Agenda 21 Okulu’ ödülü sadece Berlin’de verilmiyor. Uluslararası Çevre Eğitimi Vakfı’nın düzenlediği bu etkinliğe 50’yi aşkın ülkeden 25 bine yakın öğrenci katılıyor. Almanya’daki temsilcisi ise Alman Çevre Eğitimi Cemiyeti (DGU). Geçen yıl Almanya çapında 800, Berlin çapında 13 okul yeşil bayrağı göndere çekmişti.