Beder, bugün yemek yazarlarının, derneklerin ya da Piazza gibi alışveriş merkezlerinin düzenledikleri yarışmalarla Türk mutfak kültürüne katkı sunulduğunu belirterek, ”˜'Anadolu'nun zengin mutfağını tanıtamıyoruz.  Bence, mutfak kültürümüz devlet eliyle tanıtılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bu konuda önemli görev düşüyor'' dedi.

Fransız mutfağı:

Emine Beder, ”˜'Bugün Fransız mutfağı dünyanın en iyi mutfağı olarak bilinir ama lokantalarına gitseniz karnınızı doyuramaz, aç kalkarsınız.  Onların iyi olduğu alan aslında pastacılıktır. Neden Fransa bu konuda ün yaptı? Fransız ihtilalinden sonra Napolyon Bonapart, halkın ellerindeki bilgileri, tarifleri toplayıp kitap haline getirtip dağıttırıyor ve nesiller boyu bu lezzetler unutulmadan kalıyor'' diye konuştu.

”˜'Bizde ki en büyük eksiklik ise Osmanlı'nın o zengin mutfağının nesilden nesile sürmemesi''  diyen Emine Beder,  Türk kültüründe yer alan birçok tatlının, yemeğin yazılı kaynaklar bulunmadığından önemli bir bölümünün kayıp olduğunu ifade etti.

Osmanlı mutfağı:

Emine Beder,  Osmanlı mutfağının zenginliğine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
”˜'Osmanlıda zaten arşivleme olmadığından dolayı bir rivayete göre 3-4 bin tarif kayıp.  Üstüne üstlük,  yörelerin lezzetleri devlet eliyle hiç kaleme alınmamış.  Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı bu konuda kitap var ama bana göre, bu bence halk arasındaki tabiri ile devede kulak bile değil.

Çok geç olmadan yöre yöre gezilerek, ülkemizin her noktasındaki yöresel mutfak kültürleri kayıt altına alınmalı. Bu iş sadece araştırmacılara, birkaç yazara bırakılmamalı. Çünkü, bu konuda devlet eliyle yapılacak kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç var.''

-Amerikalılar Türk mutfağını inceliyor-

Emine Beder, fast food tarzı beslenen Amerika'nın Türk mutafını incelemeye aldığını belirterek, ”˜'Çünkü halkı çok sağlıksız ve obez. Kanser ve benzeri hastalıklar çok artmış durumda. Oysa bizim öz mutfağımız aslında çok sağlıklı bir mutfak ve saray mutfağı da öyleydi. İncelemeye aldılar çünkü sağlıklı beslenme konusunda bizim yörelerdeki sebze kurutmalar, tarhana ve benzeri yiyecekler ve bulgur önemli. Bulgurun son dönemde Avrupa mutfağında da önemi anlaşıldı ve şimdi bulgur üretme merkezleri kurdular.''