Sivas köftesinin lezzet sırrının yörede yetişen büyükbaş hayvanların yaylalarda yediği kekikte gizli olduğu bildirildi. Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin adıyla anılan köftenin 2 yıl önce tescillendiğini söyledi. Köftenin, yörede en çok tercih edilen yemekler arasında olduğunu dile getiren Yiğit, içerisinde hiçbir katkı maddesi olmadan sadece kıyma ve tuz kullanılarak yapılmasının ayırt edici bir özellik olarak dikkati çektiğini vurguladı. Her etle yapılan köftenin Sivas köftesi sayılamayacağını ifade eden Yiğit, kıymanın bir gün bekletildikten sonra tekrar çekilmesinin önemli olduğunu açıkladı. Nazım Yiğit, Sivas köftesinde 2 yaşındaki büyükbaş hayvanın kaburga, kürek ve but kısmındaki etlerin tercih edildiğini belirterek, "Her etten Sivas köftesi olmaz. Bu yörenin yaylalarında daha çok kekik otu mevcut. Sivas köftesinin kekik otuyla beslenen 2 yaşındaki hayvanın etinden olması lazım" dedi. Hayvanın kekikle beslenmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Yiğit, Sivas köftesinin lezzet sırrının bunda gizli olduğunu bildirdi.

"Sivas köftesine herkes sahip çıkmalı"

Yeni çıkan Gıda Yasası'nın en çok Sivas Köftesi yapan lokantacıları sevindirdiğini dile getiren Yiğit, şunları kaydetti: "Artık bu yasayla köftelere katkı maddesi atılamayacak. Zaten ayrıcalığımız hiçbir katkı maddesi kullanmamaktı. Sivas köftesine hiçbir katkı maddesi katmadık. Bu yasayla inşallah biz de Sivas köftesini Türkiye'ye yaymak ve şubelenmek istiyoruz. Sivas köftemiz gerçekten beğeniyle tüketilir. Sivas köftesi tescilli iş yerlerimize daha çok rağbet gösterilmesi gerekir. Çünkü her tarafta Sivas köftesi satılıyor ama tescil bayrağı olmayan yerler prosüdüre uygun değildir.

Aynı zamanda gramajları da çok önemlidir. En az 175 gram olması lazım." Yiğit, Sivas köftesine getirilen tescile sadece lokantacıların değil herkesin sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, "Mutfağımızı yayamıyoruz. Bu iş sadece Lokantacılar Odası'yla olmuyor. Bu işe herkesin gönül vermesi lazım. Bu köftemizin unutulmaması lazım. Tüm alanlara yaymak için kentin girişine 'Sivas köftesi yemeden geçmeyiniz' pankartları, bilboardlar asmak lazım" ifadelerini kullandı. 

- Sivas köftesi Sivas yöresinde yetişen ve kekikle beslenen büyükbaş hayvanların but, kaburga ve kürek kısımlarındaki etler, sinirleri alındıktan sonra makineyle çekilerek kıyma haline getirilir. Sadece tuz katılan kıyma, bir gün boyunca bekletilir. Ertesi gün yeniden çekilen kıyma, "tıpışlama" adı verilen yöntemle avuç içinde yuvarlanır. Daha sonra pişirilen Sivas köftesi, soğan, domates, biber, çoban veya yeşil salata eşliğinde servis edilir.