ABD Rice Üniversitesi’nde şehir gelişimi konusunda çalışmalar yürüten öğrenciler, İzmir’e gelerek Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüştü. Muhalefet partisine mensup bir belediye başkanı olmanın daha fazla çalışmak anlamına geldiğini söyleyen Kocaoğlu, “Bizim başarımızda bunun da faydası oldu, çünkü bizi motive etti.” diye konuştu.

Rice Üniversitesi Politik Bilimler Bölümü’nde, Türkiye’deki şehir gelişimi konusunda çalışmalar yürüten öğrenci grubu, Başkan Kocaoğlu’nu ziyaret ederek görüşlerini sordu. Program kapsamında İzmir’e ilk kez gelen öğrenciler,e Proje Koordinatörü Tülay Spicker eşlik etti. Gençlerin, “Kentin borcu yok. Kredibilitesi Türkiye’nin üstünde. Ne yaptınız da bu başarıyı elde ettiniz?” sorusuna cevap veren Kocaoğlu, “Yatırımlarımızı aksatmadan borç ödedik, faizi durdurduk. Sürdürülebilir bir finans politikası uyguladık. İhaleleri şeffaf bir şekilde yaptık, maliyetlerimizi düşürdük. Yatırımlarımızı ve finansmanını stratejik planlarla belirledik. Günübirlik kararlar almadık.” diye konuştu. “Bir belediye başkanı olmanın en güzel yanı ne?” sorusuna ise, “Somut eserler bırakmak. Sürekli çalışıyor, yeni şeyler öğreniyor ve yapıyorsunuz. Bu, çalışmayı seven insanlar için ayrı bir motivasyon” şeklinde cevap verdi. Başarısının sırrını soran öğrencilere, şunları söyledi: “İyi niyetle, dürüstlükle, evrensel ahlâk kurallarına uygun, kentliyle karşılıklı güven içinde çalışarak başarıyı yakalıyoruz. Sadece belediye hizmeti yapmıyor, kendimizi kentin kalkınmasından da sorumlu tutarak önemli projeler yürütüyoruz. 2011 yılından bu yana kentteki ekonomik canlanma, aldığımız ödüller bunun bir göstergesi.”

Misafir öğrenciler, İstanbul’a gittiklerini ve orada merkezî hükümetin pek çok yatırımını gördüklerini belirterek, İzmir’e yatırım konusunda hükümetin katkısını sordu. Muhalif partiye mensup belediye başkanı olmanın çok fazla çalışma gerektirdiğine dikkat çeken Kocaoğlu, “Daha fazla çalışarak ayakta kalmak zorundasınız. Bizim başarımızda bunun da faydası oldu, çünkü bizi motive etti.” dedi.