Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, Kızılcapınar Barajı’ndan Ereğli’ye verilmek üzere Devlet Su İşleri’nce (DSİ) başlatılan Zonguldak-Ereğli İçme Suyu İsale Hattı çalışması, mahalle sakinlerinin tepkisine yol açtı. Çalışmanın uzun süredir durduğunu öne süren mahalle sakinleri, yollarda bulunan çukurlara, toza, çamura ve etrafa yayılan pis kokuya tepki gösterdi.

Alınan bilgilere göre ilçede, DSİ tarafından yaklaşık 4 ay önce içme suyu isale hattı çalışması başlatıldı. İlk kazması Mart ayında vurulduğu belirtilen çalışma ile Ereğli-Zonguldak Karayolu Dağ Evleri sapağından kanallar açıldı. Aradan geçen zamanda yaklaşık bin 800 metre ilerleyebilen müteahhit firma, iddiaya göre, DSİ’nin ‘boru’ ve ‘çakıl’ göndermemesi nedeniyle çalışmayı yavaşlattı. Su isale hattı çalışmaları kapsamında, mahalle ana güzergah yollarının kapandığını belirten mahalle sakinleri, mağdur olduklarını ileri sürerek DSİ ve DSİ’nin inşa görevi verdiği müteahhit firmaya tepki gösterdi. İçinden suyun geçeceği boruların döşenerek işin bitirildiği bölümlerde, yolun üzerlerinin kapanmamasından dolayı zor anlar yaşadıklarını belirten bazı mahalle sakinleri, kendilerinin ve çocuklarının çukurlara düşme ihtimali olduğunu anlatarak can güvenliklerinin bulunmadığını iddia etti.

Mahalle sakinlerinden Abdullah Dereli, çalışmalar sırasında, Kepez ve Dağ Evleri’ni birbirine bağlayan köprünün olduğu mevkide, lağım gider borularının patlatıldığını ve lağımın dışarı aktığını söyledi. Ereğli Belediyesi’ne bulunduğu müracaatta, konunun DSİ tarafından yürütüldüğü yanıtını aldığını ifade eden Dereli, “Kazılan buradalar tehlike arz ediyor. Akşam camiye gidemiyoruz. Yukarılardan, bahçelerden çamur içinden geçerek yürüyoruz. Yaklaşık 10 gündür çalışma yapılmıyor. Lağımda akıyor, kötü bir koku var. Halk otobüsleri de, bitirilemeyen çalışmalar yüzünden belli bir yere kadar girebiliyor. Yaklaşık 300 metre kadar kanal açık durumda. Bu, bir aydan fazla süredir böyle. Biten kısımları kapatmıyorlar. Sorduğumuzda ise ‘çakıl yok’, ‘boru yok’ diyorlar. Çalışma daha ‘3 ay sürer’ diyorlar. Borular döşenmiş, yalnızca üzerine kapatacaklar ve yolumuzu aktif hale getirecekler. Bunu yapamıyorlar. İki gün önce DSİ’yi aradım, bir yetkiliyle görüştüm. Bana, ‘biz geçen geldik, baktık. Mağduriyetinizi anladık, kapatacağız’ dediler. 2-3 araba çakıl gönderdiler, sonrası yine yok.”

“BURADA SAF KÖYLÜLER VAR”

Ören Mahallesi Kavucaktaş mevkisinde oturan Hasan Tanrıkulu ise aylardır evine gitmekte güçlük çektiğini söyledi. Çalışmaların yapıldığı güzergahta bulunan evlerin her hangi bir tanesinde yangın çıkması durumunda, mahalleye itfaiye ve ambulansların giremeyeceğini belirten Tanrıkulu, DSİ ve çalışmayı yürüten müteahhit firma tarafından ‘saf yerine’ konulduklarını öne sürerek, “Bunlar en baştan beri, ‘çakılımız yetmiyor’, ‘kumumuz yetmiyor’ diyorlar. Anlatmak istediğimiz şudur; belirli bir kısmı yapın, sonra kapatın öyle devam edin. Bun yapmıyorlar. Burası köy ya, nasılsa buranın milleti saf, ‘bunlar saf, biz açalım 500 metre onlardan bir şey diyen olmaz’ diyorlar. Şehirde iki boru açarak böyle bırakabilir misin? Bırakamazsın. Yetkili birisi olsa burada acaba bırakabilir misin? Hayır, bırakamazsın. Burada saf köylüler var, onun için. Kusura bakmasınlar, hiç kimse sesini çıkartmadığı için böyle oldu.”

ALTERNATİF YOL, RAHATLATTI AMA..!

DSİ tarafından mağdur edildiklerini kaydeden vatandaşlar, Ereğli Belediyesi’nce açılan alternatif yol ile rahatladıklarını söyledi. Kepez Dağ Evleri'ne ulaşımın geçici olarak sağlandı bölgede, Belediye’nin açtığı yol sayesinde zorla da olsa evlerine gidebildiklerini bildiren mahalle sakinleri, Devlet yetkililerinden sorunun kalıcı olarak çözülmesini istedi.

Müteahhit firma yetkilisi olduğu öğrenilen bir kişi ile yapılan görüşmede, malzeme sıkıntısı çektiklerini, çalışmaların sürdüğünü söyledi.