Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek 'Erdemli Su Temin Sisteminin Rehabilitasyonu ve Deniz Deşarjı Projesi' açılış toplantısı yapıldı. Yaklaşık 130 bin kişiye hizmet verecek 'Erdemli Su Temin Sisteminin Rehabilitasyonu ve Deniz Deşarjı Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte, hem Erdemli’deki içme suyu temin sistemi iyileştirilecek hem Akdeniz’deki kirlilik azaltılacak. Erdemli halkına Avrupa Birliği standartlarında su ve atıksu yönetimi hizmetleri sağlayacak proje ile halk sağlığını tehdit eden unsurlar asgari düzeye indirilecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Spor Tesisleri’ndeki toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, AB Yatırımları Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız, AB Türkiye Delegasyon Temsilcisi Elif Ceyda Torcu, MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yılmaz Şahin ve müteahhitler katıldı.

İnşaatına 2015 yılı şubat ayı içerisinde başlanacak olan projenin, 2017 yılının başlarında Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmesi planlanıyor. Toplam 6 milyon 613 bin Avro tutarında yatırım yapılan proje için yüzde 82 oranında Avrupa Birliği hibe fonları kullanılacak. Geriye kalan yatırım ise ulusal kaynaklardan karşılanacak. Proje kapsamında yaklaşık 30 kilometrelik içme suyu hattının iyileştirilmesi işinin yanı sıra 1.4 kilometrelik deniz deşarjı yapım işi yapılacak.

Proje hakkında bilgi veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, çevre sorununun sadece Türkiye’de ya da Mersin’de değil, dünyada birinci sırada yer aldığını vurguladı. Dünyanın büyük bir çevre sorunuyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kocamaz, "Maalesef çevreyi kirletenler hayvanlar değil insanlardır. Savaşlarla ya da çevreyi kirleterek dünyadaki yaşam alanları her geçen gün daraltılıyor.” dedi. Yerel yöneticilerin, yönettikleri bölgede çevreyi gelecek nesillere en iyi şekilde aktarabilmeleri için üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri gerektiğini vurgulayan Kocamaz, “Çevreyle ilgili projeleri hayata geçirmek, çevre kirliliğini asgariye indirmek için tedbirler almak gerekiyor. Daha önce başlatılan ve Erdemli Atıksu Arıtma Tesisleri’nin hayata geçirildiği bu projede inşallah geri kalan eksiklikler tamamlanacak ve sahillerimizde, özellikle Erdemli bölgesinde insanların rahatça denize girmeleri sağlanacaktır.” diye konuştu.

“ÇEVREYE YATIRIM YAPMADAN, YERİN ÜSTÜNE YAPILAN HER YATIRIM BOŞTUR”

Yeni çıkan Büyükşehir Yasası'yla birlikte, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 15 bin 800 kilometrekarelik bir alanda çevre mücadelesi yapacağını belirten Başkan Kocamaz, “Çevre mücadelesi içerisinde, kapanan beldeler, mahalle statüsüne dönen köyler ve hala arıtma tesisi, altyapısı olmayan ilçelerimiz var. MESKİ yönetimi olarak, başta sahillerimiz olmak üzere, Mersin genelinde çevreyle ilgili yatırımlarımızı başlattık. Hedefimiz, 2015 yılı sonuna kadar sahillerimizi güvenli hale getirmek, insanların rahat denize girmesini sağlamaktır. Nüfusu yoğun yerlerden başlayarak çevreyle ilgi çalışmalarınızı sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

2000’li yıllarda köylerde ve yeni oluşan mahallerde halâ su sorunu yaşandığına değinen Başkan Kocamaz, “İşimizin kolay olmadığını görmemiz lazım. Biz her zaman zor işlere talip olduk. Zoru hemen, imkânsızı zamanla başaracağız sloganımızı, Mersin genelinde yaygın hale getirip çevre problemlerini çözeceğiz. Çevreye yatırım yapmadan, yerin üstüne yapacağınız her yatırım bana göre boş yatırımdır. İnşallah AB Yatırımlar Dairesi ve AB yetkililerinin destekleriyle, Erdemli bölgesinde bu problemleri çözmüş olacağız.” dedi.

Konuşmasında, Mezitli Arıtma Tesisi ihalesinin de gerçekleştirildiğinin bilgisini veren Başkan Kocamaz, ihale sonucunda Erdemli bölgesindeki çevre kirliliğinin ortadan kaldırılmış olacağını belirtti. Kocamaz ayrıca, Erdemli-Mezitli arasındaki beldelerde altyapı çalışmalarının sürdüğünü ve hazır olan paket arıtmaları büyüterek, çevre kirliliğini ortadan kaldırma gayretlerinin hızla devam ettiğini söyledi.

“KIYI YAĞMACILIĞI ORTADAN KALKACAK”

Mersin sahilleri ile ilgili Mili Emlak'a yaptıkları başvuru çerçevesinde yakın bir tarihte bu bölgenin Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edileceğinin bilgisini veren Başkan Kocamaz, “Böylece kıyı yağmacılığı ortadan kalkacak, o bölgelerde kimse istediği yerde gecekondu, baraka oluşturamayacak. Planlı, programlı bir şekilde turizme yönelik olmak kaydıyla, yerli ve yabancılara bu bölgeler hizmet verecek. Bugüne kadar Mersin belki turizmden yeterli payı almadı ama inşallah bundan sonra belirli bir koordinasyon çerçevesinde, bütün ilçe belediyelerimizle koordineli olarak çalışacağız ve bu bölgeyi turizm konusunda da yeniden ayağa kaldıracağız. Bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyor, Mersin’e hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.