Eskişehir Büyükşehir Belediyenin 2014’de başlattığı, 'Kırsal Kesimde Yaşayan Kadınlara Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim' projesi Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından başarılı bulundu. BM’nin internet sitesi UN WOMEN’da 2 sayfa yer verilerek, projeden övgüyle söz edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in öncülüğünde gerçekleştirilen projede, ilk olarak, Büyükşehir Belediyesi Eşitlik Birimi ve Kadın Dayanışma ve Danışma Merkezi çalışanları eğitildi. Ardından kentte sağlık da dahil olmak üzere, pek çok alanda belediye hizmetlerine ilişkin cinsiyet analizleri gerçekleştirildi. Bu süreçte, kent kırsalında yaşayan kadınların kanser erken teşhis ve tarama hizmetlerinden yararlanamadığı ortaya çıktı. Kanser taraması kent merkezinde Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sunulmasına karşın, kırsal kesimde yaşayan kadınlar bilgi eksikliği, randevu alamama, ulaşım maliyeti veya eşlerinin izin vermemesi gibi nedenlerle bu hizmetten yararlanamıyordu.

Büyükşehir Belediyesi bu sorunun çözümüne yardımcı olmak için, kırsaldaki kadınlara yönelik çalışma başlattı. BM’in UN WOMEN sitesindeki haberde Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarına yer verildi ve projeden övgüyle bahsedildi. BM internet sitesinde yer alan yazıda, “Büyükşehir Belediyesi, muhtarlar aracılığıyla kırsal kesimde yaşayan kadınlara ulaşarak, kanser erken taramasının önemi hakkında eğitmeye ve bilgilendirme programı ile işe başladı. Belediye, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde köylü kadınlar için randevu ayarlıyor ve onların köylerinden sağlık merkezine ulaşmalarını her Pazartesi günü ücretsiz olarak sağlamaya devam ediyor. Tarama esnasında risk teşhis edildiğinde, kadınlar derhal hastaneye sevk ediliyor.” ifadelerine yer verildi.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde görevli Dr. Ömür Önaçan ise “Belediye ile işbirliğimiz, kırsal kesimde yaşayan kadınlar arasında meme ve rahim kanseri hakkında bilincin artırılması, teşhis ve tedavinin yapılmasının sağlanmasında son derece etkili oldu.” dedi.