Kahramanmaraş Haber Sitesi www.haber46.com tarafından başlatılan  "Hedef 12 Şubat 2020: Kurtuluş'un 100. Yılında Kahramanmaraş"  projesinin ilk toplantısı 2 Aralık Pazartesi günü bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile yapıldı.

Bilgi, İletişim, Sağlık, Eğitim, Kültür, Gençlik Kulübü Derneği (BİLSEK) binasında yapılan toplantıya Haber46.com adına Ali ÇAM, BİLSEK adına Mehmet KÖŞK ve Ramazan AVCI, KASİAD adına Ahmet GÖRGÜLÜ, KALİDA adına Mahir KEÇE, Kahramanmaraş Kültür Sanat Derneği adına Abdulhakim EREN, Kahramanmaraş Turizm Birlik Başkanı Mehmet TEMİZDEMİR, Kahramanmaraş Kültür Evi Derneği Başkanı Dr. Oğuz Paköz, Kahramanmaraş Kalkınma Derneği Başkanı Dr. Alper KETEN, Hacı Mustafa Köyü Malik Ejder Eğitim Kültür Kalkınma Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Abdulgaffar POLAT, Kahramanmaraş Sportif Havacılık Derneği 2. Başkanı Cemil ÖNDER, KSÜ Ziraat Fakultesi Eski Dekanı Prof. Dr. Kadir SALTALI, Fatih ERDOĞAN, Sinan EL ve Naim PAKSOY katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ali ÇAM, katılımcıları proje konusunda bilgilendirdi ve projenin nasıl doğduğunu anlattı. "Projeye Haber46 okuyucularının 500'den fazla yorum ve 100'e yakın  e-posta ile katkı yaptığını ve projenin vatandaşlar tarafından benimsendiğini" söyleyen Ali ÇAM, "Kurtuluşunun 100. Yılında Kahramanmaraş'ı hayal ettiğimiz yere ulaştıracak projeler yapmak ve 2020 vizyonu oluşturmak için buradayız. Bu gün burada işi gücü Kahramanmaraş olan çok değerli katılımcılarla başlattığımız bu çalışmadan çok güzel neticeler alınacağına inanıyorum" dedi.

Daha sonra toplantıda yer alan katılımcılar sırayla proje ile ilgili düşüncelerini, projenin eksiklerini, aksayan ve tamamlanması gereken yönlerini, zorluklarını ve karşılaşılacak zorlukların nasıl aşılacağını, projenin işleyişiyle ilgili fikirlerini paylaştılar.

Mehmet Köşk ; "Nüfusu ve coğrafyası ile Büyükşehir olan kentimiz zihniyet olarak da Büyükşehir kavramına uyum sağlamalıdır. Proje bu yönüyle baktığımızda çok büyük önem arz etmektedir. Burada tarafsız ve kapsamlı bir metin ortaya çıkarabilirsek Kahramanmaraş'ın 2020 vizyonuna katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Ramazan Avcı; "Projenin çok önemli olduğuna inanıyorum. Kentin sorunlarını elemeli ve öncelik sırasına göre bir çalışma yapmalıyız. Başlıklar ve her başlık için çalışma grupları oluşturulmalıdır" dedi.

Fatih Erdoğan; "Yıllardır Maraş'ı nasıl kurtarırızı tartışıp duruyoruz. Kentimiz maalesef çok keyifli bir kent değil. Maraş'la olmuyor, Maraş'sız hiç olmuyor. Çok sevdiğimiz Maraş için bir defa daha denemek ve bu çalışmaya katkı sağlamak bana büyük keyif verecektir" dedi.

Abdulhakim Eren; "Biz, çeşitli derneklerle birlikte Kahramanmaraş gezileri yapıyoruz. Yaptığımız çevre gezilerinde bazı fikirler oluştu. Aksu Nehri, Termek Santral, Yeni bulunan bakır rezervi Mozaikler, kentin açık kava müzesi olması gibi konular var önümüzde. El sanatlarında tarıma, turizmden tarihi güzelliklere kadar pek çok konuda çalışma yapmaya ihtiyaç var. Projenin çok faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

Oğuz Paköz; Kahramanmaraş'ta bu tür bir çalışma yapmanın zorluklarına değindi ve "işimiz zor" dedi. Paköz "İşimiz zor ama, devam etmeyelim demiyorum. Sadece önümüze çıkacak bir takım engelleri önceden bilelim ve ona göre hareket edelim. Bu süreçteki en önemli konu zihniyet değişikliğidir"  şeklinde konuştu.

Mehmet Temizdemir; "Şehrin ileri gelenlerinden, fikir ve düşünce sahibi daha çok kişiden faydalanmak ve onların da görüşlerini alarak yolumuza devam etmek gerek diye düşünüyorum. Kapsamı daha geniş tutmalı ve daha çok kişinin projeye katkı yapmasını sağlamalıyız. Özellikle gençlerle ilgili çalışmalara da proje içinde yer verilmelidir." dedi.

Ahmet Görgülü; "1960'lı yıllarda kurulan Maraş Kalkınma Derneği'de bu konuda ciddi çalışmalar yapmıştı. O zamandan bu zamana Kahramanmaraş için bir şeyler yapma gayreti içinde olanlar konuşuyor, tartışıyor, fikir üretiyor. Ben de çalışma gruplarına daha fazla kişinin katılmasını ve yeni kişilerle ekibin takviye edilmesini önemli buluyorum. Bir platform oluşturulmalı ve güçlü olmalıyız. Projenin kentin yaşanabilirliğine ciddi katkıları olacağına inanıyorum" dedi.

Alper Keten; "Burada bulunmaktan çok büyük keyif alıyorum. Sivil Toplumun gücüne inanan bir insan olarak her türlü desteği vermeye hazırım. Çalışmaya alt gruplar oluşturarak devam etmek gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Cemil Önder; "Yaşanabilir bir kent olmak, daha sağlıklı ve güzel bir çevrede yaşamak için kanunlarda yeteri kadar madde olmasına rağmen uygulamada ve kanunlara uymada sıkıntılarla karşılaşıldığını, daha yaşanabilir bir kente kavuşmak için projeye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu" söyledi.

Prof. Dr. Kadir Saltalı; "Projenin çok önemli olduğuna inanmakla birlikte sınırlarının iyi çizilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kahramanmaraş'ımızın çok önemli sorunları var. Ekolojik avantajların, ekonomik avantajlara dönüştürülmesi de bunlardan biri. Ben kendi alanımla ilgili her türlü katkıyı yapmaya hazırım. Projenin faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

Mahir Keçe; "Burada çok değerli dostlarla birlikte olmak çok güzel. Birbirlerini dinleyen ve farklılıklarını kabul edenlerin bir arada bulunduğu bir ortamda yer almak bir erdemdir. Projeyi bu yönüyle çok önemli ve değerli buluyorum. Projenin paydaşlarının belirlenmesi ve paydaşların projeye dahil edilmesi önemli bir konu. Ön yargılarımızı kırarak, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmemiz durumunda projenin amacına ulaşacağını düşünüyorum" dedi.

Abdulgaffar Polat; "Kahramanmaraş'ta ekonomik ve sosyal olarak çok büyük değişim yaşanıyor. Bizim bu çalışmalarımız fikirlerin ortaya çıkması ve aynı hedefe katkı sağlaması bakımından önemli. Projeye baktığımızda; bu çalışmayı yapmanın hiç bir şey yapmamaktan daha önemli olduğuna inanıyorum. Bu projenin Kahramanmaraş'a bir aşama kaydettireceğini düşünüyorum" dedi. 

Sinan El; "toplantıya proje tekniği açısından baktığını ve planlamanın doğru yapılması gerektiğini" söyledi. "Projeyi ilerletme, yürütme açısından bir yol haritası çizmeli, hedef analizi yapmalı, doğru planlama yapmalı ve bunları yazılı hale getirmeliyiz. Paydaş analizi yapmalıyız. Faaliyet planını titizlikle oluşturmalıyız. Anket yapabilir, halkımız, gençlerimiz, paydaşlarımız ne düşünüyor ona bakabiliriz. Ayrıca bu oluşumun adını da koymamız gerekiyor. Projenin faydalı olacağına inanıyor ve destekliyorum" dedi.

Katılımcıların tamamının tam destek verdiği  "Hedef 12 Şubat 2020: Kurtuluş'un 100. Yılında Kahramanmaraş" Projesi ilk toplantısının ardından çalışma alanları belirlendi ve katılımcılar yer almak istedikleri çalışma alanlarında görev aldılar.

Gelecek toplantıya yeni isimlerin davet edilmesi ve proje ekibine yeni katılımların sağlanması,katılımcıların alanlarıyla ilgili ön hazırlık yapmaları ve toplantıya hazır gelmeleri kararlaştırıldı.