Aksu Tv'de canlı olarak yayınlanan ve Gazeteci Mesut Tuğrul tarafından sunulan Şehre Dair programına konuk olan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Çözüm masasından, muhtarlar masasına, alt yapıdan, asfalt çalışmalarına, ulaşımdan spora, restorasyonlardan turizme varıncaya kadar birçok konuya açıklık getirdi.

MUHTARLAR MASASI DA HİZMETTE!
Kırmızı halıyı vatandaşın ayağına serdiklerini ifade eden Başkan Poyraz: “Belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz Çözüm Masası vatandaşların bize rahatlıkla ulaşmalarını sağlıyor. Vatandaşlarımız Çözüm Masası'na e-mail, dilekçe, telefon ile ulaştıkları zaman, Çözüm Masası bu istek, talep, şikayet her ne ise alıyor ve doğruca ilgili birime iletiyor. İlgili birimdeki görevli kendisine iletilen bu talebi yetkililerle görüşerek 2-3 gün içerisinde cevap veriliyor. Yani bir anlamda BİMER gibi çalışıyor.

Bir yıl içerisinde 11 bin 735 müracaat olmuş. Bunlardan 10 bin 681 tanesi sonuçlanmış, 787 tanesi işlemde ve 230 tanesi beklemede. Yüzdelik olarak yüzde 91 başarılı bir çalışma.

Eskiden belediye insanlarla dolardı. Şimdi bakıyorsunuz belediyemiz bomboş. Bunun sebebi otomasyon ve bizim sunduğumuz hizmetler. Vatandaş bir telefonla veya e-mail ile şikayetini dile getiriyor. Online ödeme hizmetini kullanarak, belediyeye gelmeden, su, çevre temizlik, beyanname gibi bütün borçlarını rahatlıkla ödüyor.

Bunun yanı sıra bir de muhtarlarımız için Muhtarlar Masası kurduk. Muhtarlarımızla zaman zaman bir araya gelerek onların sıkıntı ve şikayetlerini dinliyorduk. Yine muhtarlarımızı dinliyoruz, gidiyoruz sorunları yerinde tespit ediyoruz.

Oluşturduğumuz Muhtarlar Masası ile mahallelerimizle ilgili yazı, resim ve görüntüleri oluşturduk ve bütün şehrimizin bir fotoğrafını çıkardık. Hangi mahallemizde nerede ne sorun var? Hangi sorunları çözülmüş bütün bu bilgiler mevcut. Bu uygulamadan muhtarlarımız da memnun” dedi.

ASFALTSIZ YOL KALMAYACAK
Asfalt sezonunu başlattıklarını ve aralıksız olarak çalışmaların devam ettiğine işaret eden Başkan Poyraz: “Asfalt sezonunu açtık ve ekiplerimiz harıl harıl çalışıyor. Havaların müsaade ettiği süre içerisinde çalışmalarımız devam ediyor. Ekiplerimiz bir taraftan yollarda parke çalışmalarını yapıyorlar, bir taraftan asfalt çalışmaları devam ediyor. Sezona yetişmesi için 60 kilometrelik asfalt için ihaleye çıkıyoruz. Bir taraftan da ihaleyi alanlar çalışacaklar. Bu sezonun sonuna kadar asfaltsız yer bırakmayacağız. Zaten 6-7 metrelik yolların tamamını parke döşüyoruz. En sağlıklısı ve en sağlamı parke. Lüzum olduğu zaman sökülüyor ve sonra da tekrar döşeniyor” diye konuştu.

GAYEBERLİ VE MALİK EJDER BAKANLAR KURULU'NDAN GEÇTİ
Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların kafalarında soru işaretleri olduğu şeklinde gelen bir soruyu cevaplandıran Başkan Poyraz: “10 gün kadar önce  Çevre ve Şehircilik bakanlığımızdan Genel Müdürümüz ve Müdür yardımcımız Kahramanmaraş'a geldiler. Onlarla birlikte gittik Gayberli ve Malik ejder Mahallelerinde incelemelerde bulunduk. Gayberli'nin o kayan bölgeleri ile Malik ejder Mahallesinin bir bölümü acilen kentsel dönüşüme alınması konusunda mutabakata vardık ve Bakanlar Kurulu'nda onay çıktı. Bu konuda görev bizde. Biz vatandaşları teker teker çağıracağız  ve kamulaştırma bedellerini ödeyerek o bölgede acile bir yeşil alan oluşturacağız. Geçmişte yani 1980 İmar planında o bölge zaten yeşil alanmış ve biz de aslına uygun hale tekrar getireceğiz.

YUSUFLAR MAHALLESİ'Nİ BAKANLAR KURULUNA GÖNDERDİK
Kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda Yusuflar Mahallesi için geçen ay Belediye Meclisi'nde karar aldık ve bu kararı Bakanlar Kurulu'na gönderdik. Şimdi oradan gelecek cevabı bekliyoruz. Orası için de hedefimiz şu: Öncelikle ön taraftan başlamak üzere peyder pey, istimlak çalışmalarını yapacağız. Mesela örnek veriyorum. 5 dönümlük bir alanı alacağız. O aldığımız bölgede çalışmalara başlayacağız ve böylece Tekke'yi de bu şekilde dönüşüme alacağız. O bölgede dupleks evler düşünüyoruz, kesinlikle yüksek binalar olmayacak. Bu istimlak çalışmaları konusunda da bakanlığımızdan alacağımız destekle ve bir kısmını da belediye bütçesinden karşılamak suretiyle çalışmaları başlatacağız.

BİZE DANIŞMADAN HAREKET ETMESİNLER
Kentsel dönüşüm konusunda kulaklarına bazı duyumların geldiğinin altını çizen Başkan Poyraz: “ Dönüşüm konusunda bazı bölgelerde bazı kişilerin çalışmalara başladığını ve iki katlı felan evleri alarak biz 10 katlı yapacağız şeklinde duyumlar geliyor. Buradan bir kere daha söylüyorum. Vatandaşlarımız bize danışmadan kesinlikle bir şey yapmasınlar.  Hiç kimse ezbere konuşmasın. Biz dönüşüm konusunda ilk olarak evsel özelliğini iyice yitirmiş, Etikent, Serinkent ve Sümerevler gibi bölgelerde çalışmalar devam ediyor.  Bunun yanı sıra 5 Nisan Mahallesi'nde de çalışmalar başlayacak” diye konuşarak vatandaşlara uyarıda bulundu.

TRAMBUS EN İDEALİ
Ulaşım konusunda vatandaşların yaşadıkları sıkıntılar olduğunun hatırlatılması üzerine Başkan Poyraz: “Ulaşım konusunda kararlıyız. Bu sorunu kesinlikle çözeceğiz. Geçtiğimiz günlerde 15 tane de daha otobüsü hizmete başlattık. Bu yeterli mi? Elbette değil. Esasen bu otobüsleri bir yıl önceden gelecekti. Ancak otobüs firması sözünü yerine getiremedi.
Şimdi ise Trambus dediğimiz lastik tekerlekli, elektrikle çalışan, hava kirliliği yapmayan ve özel bir yol istemeyen trambus konusunda çalışmalarımız devam ediyor.
Daha önce de söyledik. Raylı sistem şehrimiz için rantbl değil. Raylı sistem için öncelikle ayrı bir yol gerekli. Bunun için ne yapacaksınız? Refujleri komple kaldıracaksınız. 25-30 kilometrelik refüjleri kaldırdığınız gibi ağaçları da keseceksiniz. Bunun için trambus konusunda çalışıyoruz. 
Toplu taşıma konusunda dolmuşçulara bir teklifte bulunmuştuk. Şimdi tekrarlıyorum. İki dolmuş birleşsin bir otobüs olsun. Çünkü yarın bunlar çalışamayacaklar zaten. Yol yakınken birleşsinler.
Şehrimizin nüfusu günden güne büyüyor. Bu büyümeye paralel olarak özellikle de ulaşım sorunu da büyüyor. Trambus hattımız ilk etapta Doğukent'ten başlayıp, Sakarya'dan(Fetih Bulvarı) aşağıya, Şeyh Adil Caddesi'nden Trabzon Caddesi'ne oradan Ulacami önünden Şekerdere ve Binevlerden Avşar kampüsüne kadar gidip gelecek. İlerleyen zamanlarda da şehrimizin muhtelif bölgelerine seferler başlatacağız.

YENİ İMAR PLANINDA YOLLAR AĞIRLIKTA
Bu arada yeni imar planımızda yeni yollar da öngörmekteyiz. Trabzon Bulvarı2na alternatif yeni yollar açmaktayız. Yavuz Selim Camii yanından, Tekke'ye oradan da Karamanlı'ya yeni bir yol açıyoruz. Karamanlı'da da döneli üst kavşakla trafiği dağıtmış olacağız.
Başka türlü çözüm olmayacak. Öyle Müftülük Meydanına veya başka bölgelere üst geçit veya battı çıktı yapmak rantbl değil” diye konuştu.

200 YIL MEZARLIK İHTİYACI KARŞILANIYOR
Mezarlık yeri konusunda DSİ ve Karayolları'na ait arazilerin devredilmesi konusunda gelen bir soruya Başkan Poyraz: “Biz yeni mezarlık alanı olarak Hasancıklı'lı da 500 dönümlük bir alanı aldık ve yeni mezar alanımız orası. Adını da Şeyh Ali Sezai Efendi koyduk. Şeyhadil Mezarlığı yanındaki DSİ ve Karayollarının yerlerini talep ettik ama onlardan gelecek cevabı bekleyecek durumda da değiliz. Verirlerse aynı oradan hizmete devam ederiz. Vermezlerse de zaten çalışmalarımız devam ediyor. Yeni mezarlık alanımızda mezarlar gelişi güzel olmayacak. Tek tip mezarlık olacak. Boyları kısa olacak. İsteyen mermerle kaplayacak veya beton yapacak ama standartlara uygun olarak yapacak” diye cevap verdi.

ÇÖPLERİMİZİ KENDİMİZ TOPLUYORUZ
Kahramanmaraş Belediyesi olarak hizmette sınır tanımadıklarını ifade eden Başkan Poyraz: “1 Mayıs'tan itibaren şehrimizin çöplerini kendimiz toplamaya başladık. 27 tane kamyon aldık. Eskiden hatırlarsanız traktörlerle çöp toplama işi yapılırdı. Şimdi onlar tarihte kaldı. Bugün şehrimizin günlük 600 ton çöpü var. Bir gün veya iki gün toplanmadığını düşünsenize. Katı Atık bertaraf tesislerimizi hizmete açtık Sadece şehir merkezinin değil, Türkoğlu, Andırın, Pazarcık ve Narlı da dahil olmak üzere çöpler bertaraf tesislerine gönderilecek. Aralara kurulan istasyonlarda toplanacak ve oradan da bertaraf tesislerine gidecek. Orada da ayrıştırmaya tabi tutularak ayrıca enerji de üretilecek.
Atık Su Arıtma tesislerine gelince de 50 milyon Avroluk bir proje ve bunun 42 milyon Avrosu AB'den hibe yoluyla hazır. 6 milyon Avrosu bakanlığımızdan destek gelecek ve 2 milyon Avrosunu da belediye olarak biz karşılayacağız” diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ PANORAMAYI OLUŞTURALIM
Turizm konusunda Kahramanmaraş Belediyesi olarak çok güzel çalışmalara imza atıldığını ve Germenicia antik kenti konusunda da çalışmalar yapılıp yapılmayacağı şeklinde gelen bir soruya Başkan Poyraz: “Turizmi canlandırmak adına restorasyon çalışmalarımız en geç Haziran ayına kadar bitecek. Orası bittiği zaman, ortahalin oraya Kültür Park kuracağız. Aşağıda alışveriş merkezinden başlamak üzere Kültür Park, Kent Meydanı, Kale ve Çarşılar olarak gerek halkımızın gerekse dışarıdan gelen misafirlerimiz için bir gezinti alanı oluşacak. Artık Kahramanmaraş'ı bir kilo dondurma alınarak geçişen bir şehir olmaktan çıkarıyoruz. 
Antik kent meselesinde gelince de öyle 3-5 ev istimlak edilmeyle bu iş olmaz. Şu anda orası Kültür Bakanlığı nezdinde. Yarın büyükşehir olunca orayı biz devralırız ve gerekeni de yaparız.
Ben bir şeyi okumadan imza atmam. Ancak geçen gün demiryollarından gelen bir yazıyı okumadan imzaladım. Benim amacım gar ve çevresini de almak. Çünkü orada çok güzel tarihi binalar var. Çevresi, yeşil alanlarla kaplı. Bize devretseler biz de orada Kahramanmaraş Panorama'yı kurarız” diye konuştu.

ŞEHRİN TANITIMINDA 1. SIRADA YER ALIRIM
Kahramanmaraşspor'un 1. Lige çıkmasında büyük emek sarfettiği konusunda yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: Şehrin tanıtımı söz konusu olduğu zaman 1. Sırada yer alırım. Spor şehirlerin tanıtımında önemli bir yer tutuyor. Biz yerel yöneticilerin, ben sporla felan ilgilenmem deme lüksü yok. Çünkü spor demek tanıtım demek. Tanıtım demek bu şehre girdi sağlamak demek. Şimdi Kahramanmaraşspor PTT 1. Lige çıktı. Yarın bu şehre 3-5 uçak dolusu insanlar gelmeye başlarsa kötü mü olur? 
Ben şehrin tanıtımı konusunda birinci sırada yer alırım. 2,3,4. Sıralarda da sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer almalıdır. Şehir sahip çıkarsa bu takım daha yukarılara da çıkar. Ama sahip çıkan olmazsa da patinaj yapar durur” dedi.

ORTAK AKILA İNANIRIM
Bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yeni imar planında görüşleri alınmadığı şeklinde serzenişlerde bulunduğunun hatırlatılması üzerine Başkan Poyraz: “Daha geçen hafta içerisinde şehrimizdeki bütün mimar ve mühendis odalarını topladık ve Belediye Meclis Salonu'nda sunum yaparak görüştük. Ben ortak akıla inanan bir insanım. Şimdiler adına çalıştay felan deniyor ama ortak akıla önem veririm. Ben kendi eczanemde bile çocuklar şunu böyle yapacağız ama daha iyi nasıl yapabiliriz diye sürekli sorardım.  Dolayısıyla bizler bu şehrin insanlarının her şeyin en iyisine layık olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda hizmet vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

ŞAİRLİK BU ŞEHRİN RUHUNDA VAR
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen şiir festivalinin bu yıl da yapılıp yapılmayacağı şeklinde yöneltilen bir soruya Başkan Poyraz: “Evet bu yıl da ikincisini düzenleyeceğiz. Bu konuda yarın İstanbul'a gidiyoruz. Orada basınla bir araya geleceğiz. Televizyonlarda canlı yayınlara çıkarak şehrimizi tanıtacağız ve insanları şehrimize davet edeceğiz.
Şairlik bu şehrin ruhunda var. Geçen yıl ana tema olarak Necip Fazıl'ı seçmiştik. Bu yıl Seza Karaoç'u ana tema olarak alıyoruz. Bu insanlara sahip çıkmak ve gelecek nesillere tanıtmak zorundayız. Çünkü bu insanlar dün kimse yokken varlardı. Dün onların attığı tohumlar bugün meyve vermeye başladı. Bizler o insanların akıttıkları çeşmelerin suyundan içerek yetiştik. Sezai  karakoç'lar 100 sene de bir yetişir. Necip Fazıl'lar 200 senede bir zor gelir. Biz o kuşaklara sahip çıkmalıyız ki gelecek kuşaklar da bizlere sahip çıkmalıdır. Şiir festivalini geleneksel hale getireceğiz ve bu yıl ki ödülü de Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e takdim etmeyi planlıyoruz” diye cevap verdi.

DOĞUKENT'TE KARDEŞ GELİYOR
Toplu konut konusunda bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Başkan Poyraz: “Gölkent Konutları'nda sanırım çalışmalarda sona gelindi. Orada temel ile birlikte vatandaşların tapuları da çıkarılacak ki kim nerede oturacağını bilecek.
Bunun haricinde 1500 konut için Doğukent'in yanında 100 dönümlük bir alanda çalışmalar başlayacak. Oradaki konutlar 95-110 metrekare arası olacak. 18-20 gibi bir sürede teslim edeceğiz. Toprak Kuruluna yazdık ve Ankara'dan cevap bekliyoruz” diye konuştu.