Orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin vatandaşlara pazarlık usulü ile satılmasına karşı çıkan Ünyeli muhtarlar, “Devlet 2B arazilerini pazarlık usulü ile vatandaşa satarak rant kazanmanın peşinde mi? Yoksa zaten vatandaşların kullandığı 2B arazilerini bir sosyal proje olarak cüzi rakamla tapusunu vatandaşa vererek işi resmiyete dökmek niyetinde mi, işin özü nedir?” açıklamasında bulundu.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman toplantıda yaptığı konuşmada, “2B arazileri vatandaşlara devlet tarafından satılıyor. Bu satış, hükümetimizin ya da devletimizin vatandaşın üzerinden para kazanmak mı olmalı, Hazine'ye biraz daha kazandırmak mı? Yoksa bu sosyal proje olup bunu alabileceği fiyattan halka vermeli mi? Ziraat Odası olarak bize de fiyat soruluyor. Hazine de fiyat soruyor, Mal Müdürlüğü fiyat soruyor. Ben de söz konusu mahallenin muhtarını bulup, onlara soruyorum." dedi.

Sahilköy Mahalle Muhtarı Mehmet Şensoy ise “2B arazilerinin satışları 29 ilde sancısız ve sorunsuz devam ederken, Antalya Alanya’da fahiş bedellerden dolayı bir sorun çıkmıştı. Ardından fiyatlar makul seviyeye indirilerek sorunlar tatlıya bağlanmıştı. 2B arazilerinin vatandaşa verilmesinin asıl sebebi; orman vasfını yitirmiş, en az 30-35 yıl vatandaşın kullanımında olan arazilerin tespit edilmesi. Olayın özü bu. Esas amaç devletin vatandaşına mal satması değil, üretim yaptığı ormandan sayılmayan alanların tapusunun vatandaşa makul bir fiyat karşılığı verilmesidir. Mesela benim muhtarlığımdaki Sahilköy’de 30 TL gibi bir rakam duyduk. Hatta bir kurum kurup komisyon oluşturmuşlar. Komisyon oluşması çok tehlikelidir. Bu doğru değildir.” diyerek konuya sert tepki gösterdi.

OLUŞACAK KOMİSYON VİCDANLI DAVRANMALI
Güzelyalı Mahalle Muhtarı Ahmet Çalışkan, da sıkıntılarının sadece takdir, kıymet komisyonunun vereceği karar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Düzenlediğimiz bu toplantı ile kamuoyu oluşturmak, Takdir Kıymet Komisyonu'nda görev alacak arkadaşların taşınmaz değerlerin tespiti sırasında makul rakamların üzerinde durmalarını sağlamak. Çünkü aldığımız duyumlara göre fiyatların yüksek bağlanabileceği söyleniyor."