Almanya'da Federal Anayasa Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olduğu için geçen ay iptal edilen çocuk bakım parası, önümüzdeki anaokulu yılının sonuna kadar ödenmeye devam edilecek. Mahkeme duruşmasında Federal Hükümeti temsil eden anayasal ve idari hukukçu Michael Sachs’ın Spiegel Online’a yaptığı değerlendirmesine göre, çocuk bakım parası için yeni başvurular kabul edilemez. Ancak mahkeme kararı, kararın açıklandığı gönden önce onaylanan başvuruları veya ödenmiş olan çocuk paralarını ‘meşru beklentiden’ dolayı etkilemez.

Meşru beklentilerin kabul edilmesi için Sachs’a göre çocuk bakım parası ödenmiş olması gerekiyor. Örneğin devletin vereceği çocuk bakım parasına güvenerek önümüzdeki anaokulu yılı için yuvaya kayıt yaptırmayan ebeveynler meşru beklentiden yararlanabilir. Bakım parasının kaldırılması için dava açan Hamburg eyaleti adına davayı takip eden hukuk profesörü Margarete Schuler-Harms’a göre de böyle uygulama söz konusu olabilir.

Çocuk bakım parası ödemelerinin hemen durdurulmasının gerçekçi bir beklenti olmadığı görüşünde olan Schuler-Harms’ın değerlendirmesine göre, çocuk bakım parası için mahkeme kararından önce başvurmuş, ancak olumlu cevap almamış olanlar bu yardımdan yararlanamayacak.