Diyarbakır Büyükşehir Beledisi, yaya haklarını ihlal ederek kaldırımları işgal eden araçlara karşı denetim başlattı. Emniyet Trafik Tescil Müdürlüğü’nün, araç bilgilerini belediyeyle paylaşmaması nedeniyle cezai işlem uygulayamayan belediye, sadece araçları çekiciyle çektirebiliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Trafik Şube Müdürlüğü, yayaların kaldırımlardan güvenli bir şekilde yararlanmasını sağlamak amacıyla denetim ve uygulamalarını artırdı. Ekipler, bu kapsamda bugün denetimlerini Hastaneler Caddesi ve Mimar Sinan Caddesi’nde yürüterek, kaldırıma park eden araçlara müdahale etti, araç çekicileri ile Trafik Amirliği’ne götürdü. Kaldırım üzerinde park eden, yaya geçidi ve engelli rampalarını kapatan araçlara müdahale ettiklerini belirten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Trafik Şube Müdürü Süleyman Çorak, “Kaldırım işgali yaya hakkı ihlalidir. Yayaların geçişini engelleyen araçlara Trafik Şube ekipleri olarak müdahale edip, yayaların kaldırımları rahat bir şekilde kullanmalarını sağlıyoruz.’’ dedi.

"CEZAİ İŞLEM UYGULANAMIYOR"

Kaldırımı işgal eden araçlara müdahale esnasında cezai işlem uygulayamadıklarını belirten Çorak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önce Emniyet Trafik Tescil Müdürlüğü’nden araç bilgilerini alabiliyorduk, cezai işlem uygulayabiliyorduk. Artık bu bilgiler bizimle paylaşılmadığı için cezai işlem uygulayamıyoruz. Sadece araçları çekici araçlarımızın müdahalesi ile trafik amirliğimize çekebiliyoruz.’’

"ARAÇ SÜRÜCÜLERİ DAHA DUYARLI OLMALI"

Yenişehir ve Suriçi gibi trafiğin yoğun olduğu bölgelerde kaldırımlara park eden araçların çok fazla olduğuna dikkat çeken Çorak, “Ekiplerimizin denetim ve kontrolüyle yurttaşlarımızın şikayetleri doğrultusunda kaldırımı işgal eden araçları tespit ediyoruz. Tespit ettiğimiz araçlara ekiplerimizle birlikte müdahale ediyoruz, yaya geçitlerinin normal şekilde kullanılmasını sağlıyoruz.” diye konuştu.

Araç sürücülerinden, yayaların haklarına saygılı olmalarını ve trafik kurallarına uymalarını isteyen Çorak, bu konuda herkesi daha duyarlı olmaya çağırdı.