Mersin’in Mut ilçesinde çiftçiler; kayısı, zeytin, erik gibi meyvelerden sonra Antep fıstığı, ceviz ve badem yetiştiriciliği yapmaya başladı.

Yükseklik 300 ile bin 900 metre arasında bulunan Mut, Türkiye’nin ilk turfanda kayısı üretiminin merkezi olarak öne çıkmış bir ilçe.
Rakım 300 ve 400 civarında kayısı, zeytin, erik, incir, nar gibi ürünler yetiştiren çiftçiler, yüksek rakımlardaki köylerde ise Antep fıstığı, badem ve ceviz bahçeleri oluşturmaya başladı.
Fidan yetiştiriciliği ve bahçelik yapan Kemal Cüce, rakım yüksekliği bin 400 olan Dağpazarı (köy) mahallesi sınırlarında 130 dönüm arazi üzerine badem bahçesi oluşturduğunu söyledi.
Mut ikliminin çok sayıda meyve ve sebzenin yetişmesine uygun olduğunu anlatan Cüce,” Geçen yıl 4 bin badem fidanı dikimi yapıldı. 50 dönüm arazide ise ceviz bahçesi oluşturmak için, fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Bademden 4-5 yıl içerisinde, Cevizde ise 7-8 yıl içerisinde verim elde edilebilir. Aynı zamanda badem susuzda yetişir. Zirai olarak girdi maliyetleri çok düşüktür. Yani badem üreticiliği karlı bir yatırımdır. Çiftçilere tavsiye edebilirim. Biz aynı zaman fidan yetiştiriciliğinde yapmaktayız. Badem ve ceviz rakım 500 üzerinde bulunan çok sayıda köyümüz mevcut, ve buralarda çok güzel yetişir. İlçemiz en büyük özelliği sınırları 300 rakım yükseklik ile bin 500 arasında değişiyor. Bu durumda her yükseklikte yetişecek, sebze ve meyve çok kaliteli bir şeklide yetişir. İlçe, ayrıca mikroklima özelliğine sahip. Bundan dolayı yetişen bir çok ürün doğal organik olarak yetişiyor. Mut iklimi ve Anamur, Gülnar ve Silifke yaylarında ceviz ve badem yetiştirmeye müsait. Buradaki arazileri ekonomiye kazandırmak lazım.” diye konuştu.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, ilçenin yılın 12 ayı tarım ürünleri üretilebilecek iklime sahip olduğunu söyledi.
İlçe ekonomisinin yüzde 95’inin doğrudan geliri tarıma dayalı olduğunu aktaran Çelik, "İki yıldır boş alanlara Antep fıstığı fidanı dikimi yapıldı. Bunun yanında kıraç bölgelerimize badem, ceviz gibi tarım ürünleri dikimi için teşvik ediyoruz. Bu ürünlerin hasat mevsiminde hasat dönemi makine ekipmanı desteği de vereceğiz. Yani hasadı kolaylaştıracak ekipman desteğini çiftçimize vereceğiz. Yeni sezonda fidan dikimi yapıldığında destek olacağız. Mut sınırlarında yaklaşık 40 köyümüz yüksek kesimlerde bulunmaktadır. Bu köylerimizde üretimi arttıracak çalışmalar yapmaktayız. İlçemiz en önemli tarım ürünü kayısı mutta yetişmektedir. Türkiye’nin turfanda kayısı üretimin yüzde 80 muttan karşılanmaktadır. Ama sadece kayısı zeytin gibi ürünlerle kalmamak lazım. Çünkü ilçemizde yılın 12 ayı tarım ürünü yetişecek coğrafyaya sahip. Bunu değerlendirmek lazım. Bu çerçevede alternatif tarım ürünlerine yönelerek, ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak.” şeklinde konuştu.