Nilüfer Belediyesi Halkevi önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılında düzenlenen etkinlikler gün boyu sürdü.
Karanfillerle oluşturulan barış simgesi içinde Çanakkale Şehitleri Abidesi’nin birebir küçültülmüş maketi halkla buluşturuldu. Yaklaşık bir ton ağırlığında, 10 metre yüksekliğinde olan anıtın hemen önünde de şehitleri temsilen 300 çarık sergilendi.

Çanakkale destanının fotoğraflarla anlatıldığı açık hava sergisi de sabah saatlerinden itibaren halka açıldı. Bursa şehitlerinin isimlerinin de yer aldığı sergi büyük ilgi gördü. Öğrencilere yönelik hazırlanan ve destanın gizli kahramanlarının anlatıldığı “Siperin Ardı Memleket” isimli çizgi roman, Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ilk üçe giren eserlerden oluşan poster ile Çanakkale şehitlerinin anısına hazırlanan künyeler de ücretsiz olarak gün boyu yurttaşlara dağıtıldı. Savaştan çok barışın simgesi olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin ruhunun yaşatıldığı Cumhuriyet Meydanı, gün boyu her yaştan yurttaşın akınına uğradı.

"TEK GERÇEK BARIŞ"

Düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Çanakkale’de destan yazan Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, şehitleri ve gazileri minnetle anıp, aziz hatıralarının önünde saygıyla eğildiklerini belirterek, “Savaşlardan yorgun düşmüş olan bir milletin, ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü tarihe yazdığı bu savaş, düşmanların dost olabileceğini dünyaya gösterdi. Tarihin en kanlı savaşlarının yapıldığı, metrekareye 6 bin merminin düştüğü, on binlerce insanın yitirildiği bu savaşta, İngiliz ordusunda savaşan Anzaklar ile Türk askerinin geliştirdiği dostluk, insanlığın mermilerden daha güçlü olduğunu da tarihe yazdırdı.” dedi.

Çanakkale Savaşları’nda en çok şehidin Bursa’dan verildiğini hatırlatan Bozbey, “O nedenle Bursa’da, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı daha da anlam kazanıyor. Bu savaşı, yaşananları, tarihte yazıldığı gibi paylaşmayı, gelecek kuşaklara aktarmayı görev olarak kabul ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Meydanı’nda barış simgesi içine kurulan Çanakkale Şehitleri Abidesi maketiyle dünyada tek ve en önemli gerçeğin “barış” olması gerektiğinin bir kez daha gözler önüne serildiğini belirten Bozbey, emperyalist güçlerin oyunlarından uzak, savaş ağıtlarının değil, barış türkülerinin gökyüzünde yankılandığı bir dünya özlemini dile getirdi.

Sivas Çiftçi Kadın Derneği Temsilcisi Demet Erdinç’in şiir okuduğu programda, Nilüfer Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu da Çanakkale türküleri söyledi.