At, katır, eşek ve develerle donatılan kervanlar, binlerce küçükbaş hayvanı da beraberlerinde götürerek tozlu yollarda ilerledi. Göçerler, 2024 üretim sezonunu açmak üzere kırsal köylerden ve şehir merkezinden yola çıktılar. Çadırlarda yaşayarak yaklaşık 5 ay boyunca yaylalarda üretim yapacak olan göçerler, hayvanlarını otlatarak süt, peynir ve diğer hayvansal ürünleri elde etmeyi hedefliyorlar.

Photo1713432700

Kahramanmaraş'ta Depremde Kaybolan Sağlık Çalışanı 15 Ay Sonra Bulundu! Kahramanmaraş'ta Depremde Kaybolan Sağlık Çalışanı 15 Ay Sonra Bulundu!

Kahramanmaraş genelinde yaklaşık 1 milyon 300 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Bunların 400 bine yakını yaylalarda otlatılırken, geri kalanlar kışlak ve ovalardaki meralarda bulunuyor. Göçerlerin üretimiyle kent ekonomisine yılda 400 bin ton ürün kazandırılmakta ve bu ürünlerin önemli bir kısmı dondurma ve peynir üretiminde değerlendirilmektedir.

Yaylalara ulaşmak için zorlu bir yolculuk yapmak zorunda kalan göçerler, bu mevsimlik göçlerinde doğal kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek geleneksel yaşam tarzlarını sürdürmeye devam ediyorlar.