Yılmaz, İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığında bir araya geldiği Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen ile ortak basın toplantısı düzenledi.
İstanbul'daki terör saldırısında hayatlarını kaybedenlere rahmet ve yakınlarına başsağlığı dileyen Yılmaz, saldırının teröre karşı uluslararası iş birliğinin şart olduğunu herkese gösterdiğini bildirdi.

Türkiye-Almanya ilişkisi ve DAEŞ terörü hakkındaki düşüncelerini paylaşan Yılmaz, şunları söyledi:

"Türkiye, Almanya ile tarihten gelen köklü ilişkilere sahiptir. Almanya Türkiye'nin ortağı ve müttefikidir. İlişkilerimiz çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır. Bölgemizde ve dünyada yaşanan krizler mümkün olduğunca yakın temas halinde olmamızı zorunlu kılmaktadır. Bu çerçevede değerli meslektaşımın bugün burada bulunması, terörle mücadelede küresel ölçekte gösterilen dayanışma ve iş birliğinin önemli ve somut bir göstergesidir. Terörizmle mücadele kararlılık gerektirmektedir. Hangi gruptan gelirse gelsin, adı ne olursa olsun terör tehdidiyle ilkeli ve tutarlı şekilde mücadele elzemdir. Uluslararası toplumun bu alanda ayrım yapma ve seçici davranma lüksü yoktur. DAEŞ'e karşı küresel koalisyonun bir üyesi olarak Türkiye, sahip olduğu imkan ve kabiliyetleri azami ölçüde kullanmakta ve diğer ülkelerle paylaşmaktadır. İncirlik üssünün dost ve müttefik ülkelerin istifadesine sunulması, bu bakış açısıyla değerlendirilmelidir."

Yılmaz, Alman unsurlarının da İncirlik üssünü kullanmasının, iki ülke silahlı kuvvetleri arasında yakın iş birliği tesis edilmesine katkı sunacağını belirterek, "Terör nerede ve ne ad altında olursa olsun kazanma şansı yoktur. Kaybetmeye mahkumdur. Bunun süresini de bu alanda uluslararası iş birliğinin boyutu ve kararlılığı belirleyecektir" ifadesini kullandı. 

- Alman Bakan Von Der Leyen'in konuşması

Von Der Leyen ise Alman birliğinin Adana'da misafirperverlikle karşılanmasından, askeri uçaklarının burada konuşlanmasıyla ilgili desteklerinden dolayı Yılmaz'a teşekkür etti.

Buluşmalarının İstanbul'da yaşanan "feci" saldırıdan sonra gerçekleştiği için o olayın gölgesinde kaldığını vurgulayan Von Der Leyen, "Masum insanların katledildiği bu saldırı sonrasında tuttuğumuz yas, üzüntümüz, bütün bu süreç içinde dostlarımız tarafından gösterilen hassasiyet ve acılarımızı paylaşmış olmalarından dolayı teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Leyen, özellikle İstanbul'da yaşanan feci suikast sonrasında teröre karşı kenetlendiklerine dikkati çekerek, şunları ifade etti:

"Terörle mücadele kararlı birliğimizin bir defa daha altını çizmek istiyorum. Özellikle de uluslararası çerçevede DAEŞ ile mücadelede gösterdiğimiz kararlılık bir o kadar daha pekişmiş bulunmakta. Ülkelerimiz, bu alanda bir birliktelik sergilemekte, ittifak içerisinde yer almaktadır. DAEŞ'e karşı mücadelemizde omuz omuza bir birlik oluşturmaktayız. İncirlik hava üssünde Tornadolarımız ve yakıt ikmal uçaklarımız tam da bu nedenle burada bulunuyor. Terörle mücadelemiz söz konusu olduğu zaman, özellikle de Türkiye'nin bölgede, komşuları çerçevesinde bulunduğu bu durumu kesinlikle yakından izlemekteyiz. Birçok insanın ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını, kaçmak durumunda olduğunu bilmekteyiz. Avrupa'ya da gelen mültecilerin işte bu terörden kaçmak zorunda olduğunu bilmekteyiz."

- "Almanya 1 milyondan fazla mülteci kabul etti"

Ülkelerine gelen sığınmacılar hakkında da bilgi veren Von Der Leyen, Almanya'nın şimdiye kadar 1 milyondan fazla mülteciyi kabul ettiğini, Türkiye de 2 milyondan fazla mülteci kabul ederek bu alanda takdirlerini kazandığını belirtti.

Leyen, şunları kaydetti:

"Bizler, söz konusu mülteci akınının nedenleriyle de mücadele etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. DAEŞ'in Suriye ve Irak'taki faaliyetlerine son vermemiz gerektiğinin bilincindeyiz. İnsanların Avrupa'ya kaçışlarına ortak çözüm bulmamız ve onları korumamız gerekiyor. Yarın Berlin'de hükümetler arası zirve toplantımız olacak. İki ülke en üst seviyede bir araya gelerek mülteciler konusunu, buna söz konusu nedenleri, bu insanların korunması ve günün birinde vatanlarına geri dönebilmesiyle ilgili bir araya gelecek. Aynı zamanda, 'terörle nasıl mücadele edebiliriz?' İşte bütün bu konuları görüşmek üzere yarın bir araya geleceğiz."