Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Adıyaman Kültürünü Yaşatma Derneği(AKYAD) tarafından “Modern Toplumda Anne-Baba ve Çocuk İlişkileri” konulu konferans düzenlendi.
Kahta Kültür Merkezi Salonunda gerçekleşen konferansa Sincik İlçe Belediye Başkanı Mehmet Korkut, Kahta Belediye Başkanvekili Hamza Özer, Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şube Başkanı Yakup Akıncıoğlu, AKYAD Yönetim Kurulu Üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan AKYAD Kurucu Başkanı İzzetin Balcı, “Kurucusu olduğum AKYAD’a hizmet ettiğim için çok müteşekkirim. Bütün siyasi fikirler gelip geçer ama Allah rızasını gözeterek yapılan bütün işlerin ebedi olacağına inanıyoruz. AKYAD’ın hizmeti bu yöndedir. Türkiye’de fikri anlamda bir çalışmamız var. Eğer bu anlamda isterseniz biz ümmetçiyiz, Müslümanların kardeşliğini savunuyoruz. Her Müslüman bizim kardeşimizdir. Onlarla beraber oturuyor, onlarla beraber kalkıyoruz. Onların dertleriyle dertleniyoruz” ifadelerini kullandı.
AKYAD olarak artık bir şeyler değiştirmek istediğini belirten AKYAD Başkanı Orhan Güzelaydın, “Bizler bugün 2 tane mutluluğu birden yaşıyoruz. Geçen kış aylarında yaklaşık 100 tane öğrencimize 50 tane de Adıyaman da olmak üzere toplam 150 öğrenciye AKYAD olarak yardım etmiştik. Okulun kütüphanesinde bayağı kitap eksiği vardı. Biz bunu üstlendik. Yaklaşık 2 bin tane kitap getirdik. Biz Adıyaman Kültürünü Yaşatma Derneği olarak bir şeyleri artık değiştirmek istiyoruz. Gerçekten çok yoğun derecede STK’lar var. Bugün İstanbul’da baktığımız zaman yaklaşık olarak Adıyaman’ın 65 civarında derneği bulunmakta. Kimilerinde cafcaflı kahvaltılardan öteye geçilmiyor. Biz bir şeyleri değiştirmek istiyoruz. O yüzden Kahta’yı pilot bölge seçtik. Biz eğitimcilerin her zaman hizmetinde olacağız. Öğrencilerinde hizmetinde olacağız. Yeter ki bizden istesinler. Herkes elini bir taşın altına koymalı. STK’lar topluma yön veren kurumlardır. Bu bilinçle hareket etmemiz lazım. Biz bu konuda da örnek olmak ve öncülük yapmak istiyoruz. Herkes elini bir taşın altına koymalı” şeklinde konuştu.
TP Kahta Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Halit Akel, “AKYAD’ın Kahta’daki paydaşı olmaktan memnunuz. Onlara teşekkür ediyorum. Diğer okullarında AKYAD ile ilişkilerini sıklaştırmalarını tavsiye ederim. 100 öğrencimize giyim yardımında bulundular. Bu seferki gelişlerinde de bizim bir proje olarak önde İmam Hatip Mezunları Derneği merkezi İstanbul olan demirbaşları ve bin tane kitap katkısı ile inşallah 10 tanede bilgisayar ile katkılarına devam edecekler. Sağ olsunlar yanılmıyorsam bin 500 ile 2 bin kitap bu sefer kütüphanemize destek verdiler. Katkıları devam edecek. AKYAD’ın bir farkını söylemek istiyorum. Bu güne kadar İstanbul’a ben şahsen gönderdiğim yüzlerce öğrenciye yardımcı oldular. Fakat AKYAD bu sefer farklı bir şey yaptı. Kendileri geldiler. Kendileri bize el uzattılar. Bu açından da bir fark oluşturdular. Kendilerine bu anlamda teşekkür ediyorum” dedi.
Ruhsal hastalıklara dikkat çeken Uzman Psikolog Hüseyin Şahin, “Yaşadığımız dünyaya baktığımız zaman mesela şuanda dünyada yaklaşık olarak kalp ve damar hastalıklarından sonra birleşmiş milletler ve dünya sağlık örgütünün verilerine göre ikinci sıradaki temel sağlık problemi ruhsal hastalıktır. O kadar yaygın ki ve hiç tereddütsüz hemen hemen alanda olan bütün uzmanların öngörüsü şu şekildedir. 2020 dünyanın hiç istinasız bir numaralı sağlık problemi ruhsal problemler olacaktır. Nisan ayında UNICEF bir veri açıkladı bu veriye göre, şuan dünyada 462 milyon çocuk kriz bölgesinde yaşıyor. Dünyanın üçte biri savaş halinde. Kan, gözyaşı içerisinde büyüyor. Böyle bir tablo içerisinde yaşıyorlar. Dolayısıyla tam 75 milyon çocuk eğitim görmüyor. Eğitimden mahrum bir şekilde büyüyor. Bizim hakikaten Allah razı olsun aracı olanlardan destek olanlardan. En küçük bir tuğlasına kadar emeği geçenlerden. Sınıflarımız var. Bunlar alkışlanacak durumlar. Ancak bu yetmiyor. Niteliğe baktığımız zaman, nitelik noktasında ciddi sorunlarımız var. Mesela kısa adı PİSA olan Uluslar Arası Öğrenci Değerlendirme Programının raporuna göre 8. Sınıfta okuyan gençlerimizin yaklaşık olarak 5’te biri okuduğu bir metni anlayıp yorumlayacak nitelikte değil. Mesela 2016 YGS yapıldı. Yaklaşık 2 milyon kişi başvurdu. Bu sınava baktığımız zaman matematik ve fen ile bir milyon civarında 4 tane net yapamadı. Bu bir nitelik sorundur. Dolayısıyla bunların hepsinin gerekçeleri var. Yani o bakımdan bunları daha çoğaltabiliriz. Dünyada böyle bir takım israftır, sigara kullanımıdır, alkol kullanımıdır. Bunlara yeni bir şey daha ekleniyor. Onlar kadar riskli olan teknoloji bağımlılığı. Şuanda 10 ile 15 yaş grubu içerindeki çocuk ve ergenlerin yüzde 70’den fazlası sosyal medyayı kullanıyor. Sosyal medya’ da öyle tuzaklar var ki. Siz bir şekilde belli bir bilinç düzeyinde değilseniz, bakıyorsunuz kullandığımız o teknoloji sizin bir şekilde üye olduğunuz sosyal medya sizi yönlendiriyor. Kararlarınızı ve tercihlerinizi etkiliyor. İlişkilerinizi etkiliyor, kısacası her şeyi etkiliyor. Maalesef bu anlamca ciddi bir şekilde bir teknoloji bağımlılığımız var” diye konuştu.
Konferans, Uzman Psikolog Hüseyin Şahin’in okuyucularına kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.