Adıyaman Özel Park Hospital Hastanesi, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selçuk Ayhan, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte artan hava sıcaklığında özellikle yaşlıların dikkatli olması gerektiğini belirterek, iklim değişikliği ve sıcaklık artışlarının kalp krizlerini tetiklediğini söyledi.
Aşırı sıcakların özellikle kalp hastalığı olanlarda tehlikeli olabildiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selçuk Ayhan, mevsim ortalamasının üzerinde olan sıcaklar vücudun ısı düzenleme sistemini zorlamayacağını söyledi.
Selçuk Ayhan, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artar ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışır. Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılırken aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Çocuklar, 65 yaş üzeri yaşlılar, hamileler, aşırı kilolu(obez) kişiler, kronik hastalığı olanlar, diaybet, kalp damar hastalığı, böbrek, karaciğer yetmezliği olanlarda, hamileler ve sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler aşırı sıcaktan en çok etkilenen gruptadır" dedi.
Bol bol sıva tüketilmesi ve çok aşırı sıcaklarda zorunlu olmadıkça dışarıya fazla çıkılmamasında fayda olacağının altını çizen Dr. Ayhan, “Günde ortalama 2,5-3 litre sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Dışarıya çıkmak için günün erken yada akşam üstü saatlerini tercih edin. Açık renkli, hafif, bol, sıkı dokunmuş kumaşlı giysiler tercih edilmeli, şapka, güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu krem kullanmaya özen göstermeye çalışılmalıdır. Hava sıcaklığının yüksek olduğu saatlerde egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır. Kafein, alkolün idrar sökücü özellikleri nedeniyle vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı unutulmamalı.Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır . Erkek hastaların havanın ısınmasından daha fazla etkilendiği görülmüştür. Sıcaklık artışları daha çok erkeklerde 60-64 yaş arası hastaları, kadınlarda ise 70 yaş ve üzerindekileri etkilemektedir” şeklinde konuştu.