Sosyal medya hesabından istifasına dair açıklama yapan Fakıbaba, “2003'te üyesi olduğum AK Partide değişik makamlarda görev yapma fırsatı buldum. Bu fırsatı bana veren bütün büyüklerime ve Şanlıurfa halkına yürekten teşekkür ediyorum” dedi ve şöyle devam etti:
“Bu 20 yıl içerisinde çok değerli arkadaşlarım oldu. Onlardan ayrıldığım için üzgünüm. Ancak siyasi ve ahlaki anlayışıma uygun olmayan bazı kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için de mutluyum. Ak Parti Üyeliğinden ve AK Parti için bana oy veren hemşehrilerime saygısızlık olmasın diye Milletvekilliğinden de istifa ediyorum. İnşallah aldığım bu karar ülkem için hayırlara vesile olur.”
FAKIBABA’NIN AK PARTİ’DEN İKİNCİ İSTİFASI
Genel cerrah olan Ahmet Eşref Fakıbaba, 28 Mart 2004 tarihindeki yerel seçimlerde AK Parti’den Şanlıurfa Belediye başkanı seçildi. 29 Mart 2009 yılında yapılan seçimlerde ise AK Parti, Fakıbaba’yı aday göstermedi. Partisinden istifa edip bağımsız olarak seçime giren Fakıbaba oyların yüzde 44’ünü alarak yeniden Şanlıurfa Belediye başkanı seçildi. Bu süreçte Saadet Partisi'ne katılan Fakıbaba, 2010 yılında Saadet Partisi’nden de istifa etti, yeniden AK Parti'ye katıldı.
Fakıbaba son olarak dün, AK Partili Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 29 milyon 500 bin TL bedelle üç arsa için açtığı ihaleye tepki göstermişti. Fakıbaba, arsanın satılmak yerine konut yapılmasını önerdiği Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e, “Astronomik kârı birkaç kişi kazanacağına, Urfa halkı kazansa daha iyi olmaz mı?” diye sormuştu.
RTÜK ÜYELİK HESABI SİL BAŞTAN
Fakıbaba’nın AK Parti’den istifasının ardından gözler bir süredir tartışma konusu olan RTÜK Üyeliği’ne çevrildi. Mehmet Ali Çelebi’nin bağımsız milletvekiliyken AK Parti’ye katılmasıyla RTÜK üyeliği kontenjanı İYİ Parti’den AK Parti’ye geçmişti. Fakıbaba’nın istifasının ardından RTÜK Üyeliği kontenjanında da değişim yaşanacak. RTÜK Üyesi İlhan Taşçı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Fakıbaba’nın AKP’den istifasıyla birlikte boş olan RTÜK Üyeliği İYİ Parti’ye geçer” dedi.
FAKIBABA’NIN MİLLETVEKİLLİĞİNDEN İSTİFASI İÇİN MECLİS ONAYI GEREKİYOR
Fakıbaba'nın istifasının Meclis Genel Kurulu’nda da oy çokluğuyla kabul edilmesi gerekiyor. Meclis İç Tüzüğü’nün “Üyelikten İstifa” maddesinde, “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği Başkanlık Divanınca yedi gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine Genel Kurulca görüşmesiz karar verilir” deniliyor.