İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı Akalan köyündeki taş ocağı tartışmalarına yargı müdahale etti. İzmir-İstanbul arasında yapımı devam eden otoyol inşaatına dolgu malzemesi çıkarılması amacıyla açılan taş ocağı için köylüler ayağa kalkmıştı. Tek geçim kaynaklarının kiraz olduğunu ve toz sebebiyle çiçeklenme olmayacağını savunan köylüler, taş ocağı için şantiye kurulup iş makinelerinin getirilmesine isyan etmiş ve araçları taşa tutmuştu. Şantiyenin karşısına çadır kurup nöbet tutmaya başlayan köylülere, siyasi partiler ve çevre örgütlerinden de destek gelmişti. Son olarak yürütmenin durdurulması için hukuk mücadelesine girişen 40 köylü, İzmir 5. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Köylülerin avukatı Şehrazat Mercan, olayın önemi üzerine mahkemenin duruşmayı öne aldığını ve "ÇED gerekli değildir" kararı için bakanlıktan savunma gelinceye kadar yürütmeyi durdurduğunu söyledi. Direnişin sembol isimlerinden 85 yaşındaki Fatma Acı da kararı sevinçle karşılarken torunlarının geleceği için eylemlere destek verdiğini anlattı.

Bu arada şantiyenin iş makineleri ve barınaklarına taşla saldıran köylülerden 19’u savcılıkta ifade verdi. İkisi kadın 19 kişi için savcılık talimatıyla soruşturma açılırken zarar verenlerin kimlikleri belirlendi. Savcılık, inceleme ve ifadelerin sonunda dava açıp açmayacağına karar verecek. Av. Mercan, “Bu karar, çok kıymetli bir karar. Yargı, böyle zamanlar için gerekli. 10 gündür burada direniş sürüyordu. Köyde büyük gerginlik vardı. Mahkeme de bunu gözönünde bulundurdu. Kararı jandarmaya, firmaya, kaymakamlığa ulaştırdık. Artık bakanlıktan savunma gelip karar alınıncaya kadar burada çalışma yapılamaz ama karar mücadeleyi bitirmedi. Daha ilk adım. Bundan sonra da hem nöbet hem de mücadele sürecek." dedi.