Afrika Kıtası Ülkeleri Birliği (ASHOM) büyükelçi eşleri, Şehzadeler Şehri Amasya’nın tarihi ve doğal mekanlarını dolaştılar.
Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin’in davetlisi olarak geldikleri Amasya’da 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip şehrin tarihi mekanlarını gezen büyükelçi eşleri, Boraboy Gölü’nde ise doğal güzelliği gözlemlediler. Gambiya Büyükelçisi Momodou Badjie’nin de aralarında olduğu konuklarının onuruna yemek veren Vali Çomaktekin, “Sayın büyükelçimizi ve Afrika ülkeleri büyükelçilerimizin eşlerini, ASHOM birliği üyelerini, Amasya da görmekten, ağırlamaktan son derece mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” dedi.
Türklerin Afrikalılarla tarih boyunca güzel ilişkiler kurduğuna değinen Vali Çomaktekin, “Afrika halkını sadece insan oldukları için sevdik. İnsani değerler kapsamında ilişkilerimizi kurduk. Batı ülkeleri Afrika kıtasındaki çok önemli yer altı ve yer üstü kaynaklarından acımasızca nasıl faydalanırız gözüyle baktılar. Biz hiçbir zaman o gözle Afrika’ya bakmadık. Afrika kıtasındaki insanların hayat standartlarının yükselmesi, insan haklarının gelişmesi, gelir kaynaklarının adil bir şekilde halklarına sunulması ve Afrika halkının huzur ve saadetinin sağlanması için imkanlarımızı zorladık. Bu alanda devlet olarak, millet olarak her zaman mücadele ettik” diye konuştu.
Çomaktekin, “Afrikalı kardeşlerimizle ticari, kültürel, sosyal ve eğitim alanındaki ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. İnşallah bu ziyaretle bu amaca hizmet eder ve önümüzdeki dönemlerde bu çalışmalar artarak devam eder. Afrika halkının sıcak kanlı, samimi, güzel insanlar olduğunu biliyoruz. Her zaman bize yakın oldular. Bizim Afrika halkıyla hiçbir zaman bir problemimiz, bir sıkıntımız olmadı. İnşallah bundan sonra da olmayacak. Afrika kıtası çok geniş bir kıtadır. İnşallah önümüzdeki yıllarda da Afrika’daki hayatın çok güzel olduğunu, Afrika’da yaşayan insanların daha mutlu olduğunu göreceğiz. Çünkü bu yönde başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere diğer İslam zirvesindeki ülkelerinde katkısıyla önemli gelişmelerin yakalandığını memnuniyetle müşahede ediyoruz” şeklinde konuştu.
Afrikalı heyet için Amasya Belediyesi ve Amasya Üniversitesi tarafından yemek programları da düzenlendi.