Kahramanmaraş merkezli yaşanan 6 Şubat depreminin etkisiyle başlayan su analizleri, olumlu bir tablo ortaya koydu. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var liderliğindeki ekip, depremden etkilenen 11 ildeki su örneklerini mikrobiyolojik açıdan inceledi.

Projeye başlamadan önce detaylı bir planlama yapan ekip, Adana, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya gibi illerden toplamda 100'e yakın su örneği aldı. Yapılan analizler sonucunda sadece 3 örneğin kirlendiği belirlendi.

Havayolu Taşımacılığının Ticaretteki Önemi Havayolu Taşımacılığının Ticaretteki Önemi

Prof. Dr. Işıl Var, "Su kaynaklı enfeksiyon ve hastalıkların arttığı deprem sonrasında, su kalitesini düzenli olarak kontrol etmek kritik bir öneme sahiptir." dedi. Adana'dan alınan örneklerden 2'sinin kirlendiğini açıklayan Var, bu durumu öğrenciler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çözüme kavuşturduklarını ifade etti.

Özellikle E.coli bakterisinin su kirliliğinde ölümcül olabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Var, deprem sonrasında ülke genelinde su kalitesinin düzenli olarak araştırılması gerektiğini vurguladı. Çalışmanın diğer illerde de devam edeceği belirtildi.