Kahramanamraş’ta hava şartları kış lastiği gerektirmeyecek durumda olması nedeniyle, şuan bir ceza yaptırımı uygulanmayacağı bildirildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Kahramanmaraş Şoforler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Kuybu,’’ Kahramanmaraş’ta mevcut hava şartları, kış lastiği gerektirmiyor.

Ama kar yağdığını varsayalım o zaman bu durumda zorunlu hale gelir. Şuan alınan karar ile kış lastiği uygulaması yapılmayacak’dedi.

Kış lastiği uygulamasının yapıldığı illerde otomobillerin denetimi, bakanlığın yetkilendirdiği personel ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ticaret bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim ekipleri tarafından yapılıyor.

1 ARALIKTA BAŞLAYIP 1 NİSAN DA SONA ERECEK

Kış lastiği uygulamasının zorunlu olduğu illerde denetimlerde 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2019'a kadar devam edecek. Kurala uymayan araç sahiplerine uygulanan 715 liralık ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yüzde 23,73'lük yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla 885 liraya çıkarılacak.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem arz ediyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor. Araç lastiklerinin raf ömrü uygun saklama koşullarında 10 yıl iken, kullanımdaki araç lastiklerinin ömrü ise 3-5 yıl arasında değişiyor.

Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ekiplerince, 1 Aralık 2015-1 Nisan 2016 arasında 87 araç sahibine 51 bin 227 lira, Emniyet Genel Müdürlüğünce 2 bin 927 araç sahibine 1 milyon 722 bin 405 lira, Jandarma Genel Komutanlığınca da 299 araç sahibine 177 bin 487 lira ceza kesilmişti.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN