12 milyonun üzerinde zeytin ağacı bulunan ve 30 bin ton civarında zeytinyağı üretiminin beklendiği zeytin diyarı Edremit Körfezi’nde üreticiyi kuraklık vurdu. Daha önce zeytin sineği ile başı dertte olan üretici Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde yapılan mücadele ile zeytin zararlılarından kurtulurken, bu sefer kuraklık ile başı dertte.
Bölgede erken zeytin hasat dönemi de sürerken, ancak çok az üretici ürününü toplamaya başladı. Zeytinin Edremit’te daha gök olmasından dolayı üretici büyük endişe yaşarken, ürünü toplamadığını belirtti.
Güre’de zeytin üreticisi Ali Tahtacı, ”Bu dönemde bakımını kendisi yapan, sulayan bir kesim üretici zeytin hasadını yapıyor. Ancak zeytinimiz yanık. Hasada başlamak için 1 ay daha beklenirse daha randımanlı yağlar elde edilir. Buda yağmura bağlı. Bu sene zeytinin var yılı ve rekolte beklenenin üzerinde olacak. Salamura için seçilen ürün şişmediği için küçük kaldı. Ancak toplanıyor. Elek altı yani küçük olanlardan da yapılan zeytinyağın da da kalite yağ çıkıyor, ancak bu sefer rekolte düşük. Yüz kilodan 8-9 kilo dizem yağ elde ediliyor. Bu nedenle şimdi yağmuru bekliyoruz. Zeytin şişince yüz kilodan yaklaşık 25 kilo yağ elde edebileceğiz. Bu nedenle toplamak için kasım yada aralık ayı toplamak için en uygun zaman. Zeytin şişecek, olgunlaşacak. Yağmurun yağmaması bizi kara kara düşündürüyor”diye konuştu.