Doğum oranının ölüm oranını geçtiği Berlin’de anne ve anne adayları için bir cep telefonu uygulaması geliştirildi. Doğum öncesi ve sonrası önemli bilgilerin ulaşılmasına yarayan program Almanca, Türkçe, Rusça ve İngilizce versiyonlarıyla hizmet verecek.

Programı tanıtan Berlin Sağlık ve Sosyal İşleri Senatörü Mario Czaya, "Artık 20-30 kitap okumanız gerekmeyecek." dedi.

Baby Berlin adlı programı tanıtan Sağlık ve Sosyal İşler Senatörü Mario Czaya, sosyal kökeni ne olursa olsun Berlinli tüm anne ve anne adaylarının hayatını kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Czaya, “Yüksek motivasyon gerektirmeyen bu imkanı bebek sahibi olan veya bebek bekleyen Berlinlilere sunabildiğimiz için mutluyuz.” dedi. Cep programının bütün anne ve anne adaylarının ulaşabileceği şekilde ücretsiz indirilebilen Almanca, Türkçe, Rusça ve İngilizce versiyonları var.

Cep programı sayesinde anneler ve anne adayları, enformasyon yığını içinde kaybolmadan doğumdan önce ve sonra kendileri için en gerekli bilgilere ulaşabilecek. ‘Baby Berlin’ kullananlar; önemli bilgi, randevu ve adreslere kısa sürede erişme imkânı bulacak. Bilgiler ise Berlinli annelerin fikirlerine danışılarak bir araya toplanmış. Anneler en çok maddi yardımla ilgili bilgilerin önemli olduğunu dile getirmiş.

ANNE VE ANNE ADAYLARININ 20-30 KİTAP OKUMASINA GEREK KALMADI

Genç Berlinlilerin neredeyse tamamının akıllı telefon sahibi olduğunu anlatan Sağlık Senatörü Czaya, “Artık 20-30 kitap satın alarak para ve zaman kaybetmeye gerek kalmayacak.” şeklinde konuştu. Anne ve anne adayları için aslında çok miktarda imkanın olduğunu dile getiren Czaya, bu imkanları bir arada toplayan bir imkanın ise bu zamana kadar bir eksiklik olarak kaldığını söyledi. İmkanlar hakkında çok miktarda bilginin olmasının bazen iyi olmadığını kaydeden senatör, yeni cep programı ile bu sorunu aşacaklarını ifade etti.

TELEFONU TÜRKÇEYE AYARLI OLANLARA OTOMATİK TÜRKÇE PROGRAM

Cep programını kullanmak da hayli kolay. Programı indirenler, oturdukları bölgenin kodunu ve isterlerse doğum tarihini giriyorlar ve hangi maddi yardımlar için nerede ve ne zaman başvuruda bulunulabileceğini, bunun için hangi formların doldurulacağını da öğrenebiliyorlar. Sağlık, iş, merciler ve finansmanlar şeklinde dört kategoride hizmet sunan cep programını kullananlar kendileri için bir randevu listesi de hazırlayabiliyorlar. Cep programı istendiği takdirde bu randevuları hatırlatma fonksiyonuna da sahip. Cep telefonu Türkçeye ayarlı anne ve anne adayları programı otomatik olarak Türkçe kullanabilecek.

‘Baby Berlin’ Berlin-Brandenburg Sağlık eV adlı kuruluş tarafından ‘Sağlık Eylem Programı’ kapsamında geliştirilmiş. Finansmanını ise Berlin Sağlık ve Sosyal İşler Senatörlüğü üstlenmiş. Program, IOS aletleri için App Store’de ve Android aletleri için Google Play’de ücretsiz olarak indirilebiliyor.