Yurt dışındaki başarılı yerel yönetim deneyimlerini paylaşmak için uluslararası işbirliği projelerine önem veren Çankaya Belediyesi, İsveç’in Lidingö Belediyesi’yle başlatılan kardeş şehir işbirliğine ortak proje ile katkı veriyor.

Şu anda hazırlık ve proje yazım aşamasında olan işbirliği, İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı (SIDA) ve İsveç Uluslararası Yerel Demokrasi Merkezi (ICLD) tarafından fonlanıyor. Bu kapsamda ilk çalışma ziyaret, Çankaya Belediyesi tarafından Lidingö Belediyesi’ne gerçekleştirildi. Belediye Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner ile Belediye Meclis Üyesi Kıvanç Kibar’ın da yer aldığı heyet Belediye Başkanı Anna Rheyneuclaudes Kihlman ile Belediye Encümen Üyeleri Birgitta Sköld ve Amelie Tarschys Ingre tarafından karşılandı. Heyetlerin bir araya geldiği ilk toplantıda, Lidingö Belediyesi ile Çankaya Belediyesi’ne ilişkin sunumlar gerçekleştirildi ve iki belediyenin karşılıklı olarak birbirini daha iyi tanıması sağlandı.

HEM YASAL ÇERÇEVE HEM UYGULAMA İNCELENDİ

Ziyaret kapsamında İsveç’in engelli bireylere yönelik hizmetlerinin dayanağını oluşturan ulusal mevzuat ve bu alandaki genel yaklaşıma ilişkin sunumlar yapıldı. Engelli Bireylere Yardım ve Hizmet Yasası (LSS) çerçevesinde Lidingö Belediyesinin farklı düzeylerde sunduğu hizmetlere ilişkin bilgi de alan Çankaya Belediyesi heyeti, bakım evlerini de ziyaret etti.

Danışma ve diğer kişisel yardım, özel asistan hizmeti, evde yardım hizmeti, kısa bir süre kendi evi dışında kalma, aile evinde veya çocuk ve gençlere özel hizmet sunan konutta kalma, yetişkinler için özel hizmet sunulan konut ve günlük etkinliklerde destek gibi birçok alanda engelli bireylere hizmet sunan Lidingö Belediyesi’nin çalışmaları yerinde incelenerek bilgi ve deneyim paylaşımı sağlandı.

PROJENİN ANA HATLARI BELİRLENDİ

Ziyarette ayrıca ortak hazırlanacak projenin ana hatlarına ilişkin bir çalışma yapıldı. Kısa süreli kendi evi dışında bakım, engelli bireylere istihdam yaratılması, sivil toplum örgütleri ile işbirliklerinin geliştirilmesi, engelli bireyler için gerçekleştirilecek hizmetlere ilişkin doğru tavır ve yaklaşımın benimsenmesi, bilgi ve deneyim alışverişi ve eğitimler gerçekleştirilmesi ile insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımının projeye dahil edilmesi konuları görüşüldü.

Hazırlık aşaması kapsamında, Çankaya Belediyesi’nin ziyaretinin ardından Lidingö Belediyesi’nden bir heyetin de Ocak 2016 Ankara’ya gelmesi ve Belediye çalışmalarını yerinde görmesi bekleniyor.