Kütüphane, mikrobloğun hayata geçtiği 2006 yılından bu yana atılan tüm tweet'lerin de arşive ekleneceği ifade etti.

CNET sitesinin verdiği habere göre, iki yıl önce yapılan anlaşma gereği, kütüphane ilk olarak 2006-2010 yılları arasında atılan 21 milyar tweet'i depolayacak. Dünya genelinde 470 milyonu aşkın üyesi bulunan Twitter'da, her gün yarım milyar tweet atılıyor. 2010'dan bu yana üye sayısı hızla artan sosyal ağda son iki yılda atılan tweet sayısını yaklaşık 150 milyar.

Kongre Kütüphanesi, tweet akışından mesajların toplanmasını sağlayan sistemi tamamladıklarını ve sayısı 170 milyarı geçen tweet'leri organize etme ve arşivleme çalışmasına başladıklarını açıkladı.

Kütüphaneden konu hakkında yapılan açıklamada, 'Twitter'ın Kongre Kütüphanesinin görevleri arasında önemli bir yer tuttuğu' ifade edildi. Ayrıca, sosyal medyanın ana iletişim platformu haline geldiği ve zamanla kütüphaneler tarafından biriktirilen mektupların, dergilerin ve diğer önemli yayımların yerini aldığı ifade edildi.

ERİŞİM İZNİ İSTENİYOR

Kütüphane, şu ana kadar oluşturulmakta olan arşive erişim için izin verilmediğini, ancak dünya çapında arşive erişim izni almak için yaklaşık 400 başvuru yapıldığını belirtti. Yapılan başvuruların çoğunun, yurttaş gazetecilik ve seçilen yöneticilerin mesajlarıyla ilgili olduğu belirtilirken, aşılanma oranları ile borsa hareketlerinin de takip edilmek istendiği ifade edildi.

Twitter, kısa bir süre önce kullanıcılarına attıkları tweet'leri arşivleme hizmeti sunacağını açıklamıştı. Bu hizmetin dünyanın farklı coğrafyalarındah hayata geçmesi için çalışmalar sürüyor. Kongre Kütüphanesi ise nasıl bir arşivleme çalışması izleyeceklerini belirten bir belge yayımladı.

Kütüphane, 170 milyar tweet içeren arşivin iki kopyasının, toplam 133 Terabyte'lık alan kaplayacağını açıkladı.