İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) 2013 yılında açtığı “Okul Öncesi ve Mesleki Eğitim Mali Destek Programı” çerçevesinde uygulanan "İESOB Nitelikli İşgücü Programları" projesi neticelendi. Bir yıldır süren projede eğitim gören 105 öğrenci, Birlik Plaza Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Törene İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, çok sayıda oda başkanı ile İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban katıldı.

İş-Kur’un işgücü piyasası analizi istatistiklerinden faydalanarak belirlenen yenilenebilir enerji, mobilya döşeme ve metal teknolojileri alanlarına nitelikli ara eleman sağlamayı hedefleyen İESOB Nitelikli İşgücü Programları projesi için birlik sarayının 4. katı, restore edilerek modern bir mesleki eğitim merkezine dönüştürüldü. Burada oluşturulan üç atölyede tamamlanan eğitimlerden sonra kursiyerler, uygulama için Bornova Mimar Sinan EML’de mobilya döşeme, Buca EML’de metal teknolojileri ve İESOB EML’de yenilenebilir enerji atölyelerine devam etti. Projenin devamlılığını sağlamak amacıyla Mimar Sinan EML’de mobilya döşeme ve İESOB EML’de yenilenebilir enerji alanlarında bölüm kurma girişimleri bulunduğunu hatırlatan İESOB Başkanı Mutlu, eğitim merkezinde de KOSGEB girişimcilik eğitimleri verilmesinin planlandığını söyledi. Toplam bütçesi 764 bin lira olan projenin yaklaşık 77 bin lirasını İESOB’un karşıladığını belirten Mutlu, törene katılan öğrencilere seslenerek, inovasyon ve katma değer sağlayan ürünlerin imalatına önem vermelerini istedi.

Yaşanan çağda bilginin önem kazandığına dikkat çeken Mutlu, “Çok sayıda TIR’larla ihraç ettiğimiz pamuğun yerine, bir kamyonet dolusu cep telefonu çipi ithal ediyoruz. Bu da bilginin, bilgiyle üretilen teknolojik ürünlerin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Gelecekte yenilikçi, bilgiyi kullanarak katma değer sağlayan ürünlere yönelmenizi istiyorum. Artık 'ne iş olsa yaparım' devri bitti, mesleğini iyi yapan elemanların arandığı dönem başladı.” diye konuştu. Ekonominin iyi sinyaller vermediğini savunan Mutlu, şunları kaydetti: “İthalata ve borçlanmaya dayalı büyüme modeli artık miadını doldurmakta ve yeni bir kalkınma stratejisine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada yerli ve inovatif üretimi teşvik etmek, nitelikli işgücüne yatırım yapmak önem kazanmaktadır. Projemizin temelinde bu düşünce yatıyor. Özel sektör ortaklarımız ve diğer firmalar, kursiyerlerimizi istihdam edeceklerdir. Genç kardeşlerimden, meslek hayatlarında ahilik felsefesini ilke edinmelerini istiyor ve onlara başarılar diliyorum.”