Çorum’da siyasi partiler, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine karşı ortak tavır aldı.
AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu’nun çağrısı üzerine bir araya gelen CHP Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Lütfiye İlksen Ceritoğlu, Çorum eski milletvekili Ali Haydar Şahin ve AK Parti Erzurum milletvekili Ahmet Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti Çorum İl Başkanlığı’na ziyarette bulundu.
Birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği toplantıda tüm siyasiler, milli irade dışında hiçbir gücün tanınmadıkları ve milli iradeye yapılan her türlü girişimin karşısında olacaklarını belirterek, vatandaşlardan da olası provokatif eylemlere karşı dikkat edilmesi çağrısı yapıldı.
Milletvekilleri ilk olarak CHP Çorum İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. CHP Çorum İl Başkanı Hasan Suvacı, Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere ve partililer tarafından karşılanan milletvekilleri burada bir toplantı düzenledi.
Darbeler ve her türlü şiddete karşıyız
Türkiye Cumhuriyeti ordusu içerisine yerleşmiş bir avuç askerin Türkiye’nin demokrasisine onulmaz bir yara açtığını dile getiren CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, halkın sağ duyusu ile bu açılan yaranın çabucak kapanacağını söyledi.
15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından halkın demokrasiye, egemenliğe sahip çıktığını vurgulayan CHP İl Başkanı Suvacı, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak darbelere, her türlü şiddete başından beri karşıyız. İnsanlar, partiler yapacakları görev çerçevesinde kendilerini halka anlatarak demokratik kurallar içerisinde yasalar çerçevesinde göreve talip olurlar ve onu demokrasinin verdiği halklar doğrultusunda sandıktan çıkarak yürütmeye çalışırlar. Zorbalıkla, darbe yapmakla, şiddetle bu işlerin olmayacağını buna müsaade edilmeyeceğini halkımız kendisi göstermiştir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak birlik ve beraberliği sağladığınız için tüm siyasilere teşekkür ediyoruz. Tüm siyasi partilerimizin il teşkilatları olarak yaşanan olayları masaya yatırarak değerlendirmelerimizi yaptık. En ufak bir huzursuzluk yok. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombalayacak kadar, cumhurbaşkanına suikast düzenleyebilecek kadar canileşmiş bu ortamın inşallah düzeleceğine inanıyorum. Biz bunların yanlış yaptıklarını, devleti ele geçirmeye çalıştıklarını, dinle bunların bir ilgisi olmadığını, her zaman söyledik. O zaman bunlar paranoya gibi değerlendirildi. Bunun çok acı yüzü bugün ortaya çıktı. Bundan sonra Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer tüm partiler el ele vererek, ötekileştirmeden bir ve beraber kanunlar çerçevesinde sosyal hukuk devleti olarak çalışmalarına devam edecektir. Bütün arzumuz budur. Birliktelikle halkımıza hizmet etmek istiyoruz” dedi.
Demokrasimizi ve geleceğimizi tehdit edenlere karşı birlikte hareket etmekten başka çaremiz yok
Ak Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, demokrasiyi, ülkenin ve milletin geleceğini tehdit edenlere karşı birlikte hareket etmekten başka çarelerinin olmadığını söyledi.
Türkiye’nin zor günler yaşadığını dile getiren milletvekili Salim Uslu, “Türkiye’nin bu zor günlerinde biz omuz omuza vermezsek, kol kola girmezsek, el ele vermezsek ne zaman beraber olacağız. Birlikte hareket edeceğiz. Değerlerimizi yaşatmak için el birliği yaptığımız takdirde var olmaya devam ederiz. Burada bizi birleştirecek yegane güç bir insan olmanın erdemini hep birlikte paylaşıyor olmamız ortak değerlerimiz etrafında buluşuyor olmamız gerekiyor. Bu sebeple birlikte hareket ediyoruz. Şuanda Türkiye’de demokrasi ve geleceğimiz tehdit altındadır. Demokrasimizi ve geleceğimizi tehdit edenlere karşı birlikte hareket etmekten başka çaremiz yok. Siyasi partilerimizin il başkanlarına teşekkür ediyorum. İki gün önce bir araya gelerek birlikte mesaj verdiler. Toplumun tüm kesimleri ortak tepkiler vermeye devam ediyor. Böylece darbe ile ilgili her türlü hesabı yapan zatlar hesap etmediler ki zor zamanlarda bunlar bir araya gelir ve karşımızda milyonları buluruz. Bunu hesap etmediler. CHP, AK Parti ve MHP kavga eder bizde fırsattan istifade iktidarı ele geçiririz. Bir güzel söz var Nurettin Topçu’nun ‘din ile kin aynı kalpte buluşamaz’. Bizim için kin diye bir şey söz konusu değildir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin çok güzel bir sözü var, ‘Her milletten her ırktan, her dinden iyiler iyidir”. Bizim görevimiz iyileri bir araya gelmek toplumda iyiliklerin artması ve kötülüklerin azalması için mücadele etmektir” dedti.
Olası provakatif eylemlere karşı vatandaşları uyaran Uslu, “Aramıza tefrika sokmak provakatörlere fırsat vermeden birliğimize, dirliğimize ve iriliğimize, bayrağımıza, devletimize kast edenlere karşı birlikte ve omuz omuza görüntü vermek istiyoruz. Şu bir arada oluşumuz rastlantı değildir. Bundan önceki dönemlerde de zor günlerde beraber olduk. Bugün diğer sıkıntılardan çok farklı. Burada birliğimizi güçlendirmek zorundayız. Çorum çok önemli. Çorum geçmişte yaşanan özellikle çorum olayları olarak bildiğimiz acı olaydan dolayı büyük acılar çekti. Bazıları şimdi o yaraları kaşımaya çalışıyorlar. Bunlara fırsat vermemeliyiz. Birliğimizi, dirliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi artıracağız. Çorum olaylarında görev yapan bir savcı diyor ki, “Öğleden önce Alevi kardeşimize sıkılan kurşunla, öğleden sonra Sünni kardeşimize sıkılan kurşunun aynı silahtan çıktığını gördük”. Onlarca kardeşimizin acıları hala yüreğimizde. Kimsenin acılarımızı kanatmasını istemiyoruz. Bunda fırsat vermeyeceğiz. Dilimiz, mezheplerimiz, partilerimiz, siyasi görüşlerimiz farklı bile olsa aynı demokratik iklim içerisinde hür ve özgürce yaşamanın demokratik değerleri yaşatmanın çabası içerisindeyiz. Bu amaçla beraberiz” diye konuştu.
Hainlerin demokrasiyi yıkma amaçları varsa bizimde ölümüne demokrasiye sahip çıkma gayemiz var
CHP Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, hainlerin demokrasiyi yıkma amaçları varsa milletinde ölümü pahasına demokrasiye sahip çıkma niyetinin olduğunu söyledi.
15 Temmuz akşamı bir ihanet şebekesinin demokrasinin, Türk milletinin iradesine yönelik saldırıyı duyar duymaz demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmak için meclise gittiklerini dile getiren Köse, “Biz Ankara’da olan Çorumlu üç milletvekilimiz önce genel kurulda, devamında sığınakta demokrasimize ve Türk milletinin iradesine sahip çıktım. Oraya giderken hiçbirimiz şu partinin milletvekiliyiz demedik. Hepimiz Türk milletinin seçerek meclise gönderdiği bir milletvekili olarak ordaydık. 100 yılı askın süredir devam eden Türkiye’deki demokrasiye, siyasi yaşama sahip çıkmak için oraya gittik. Direniş gösterdik bugünlere geldik. Hain çetenin Türkiye’de demokrasiyi yıkmak için bir amaçları varsa bizimde bu demokrasiye ölümüne sahip çıkma gayemiz var. Demokrasi bizim nefes alacağımız en önemli can damarımızdır. İktidar değiştirmek istiyorsan bunun yegane yolu halkı ikna edip sandıkta iktidar değişikliği yapmaktır. Bunun dışında hiçbir iradeyi tanımıyoruz. Çorum için birlik ve beraberliğimiz devam edeceğiz. Demokrasiyi hep beraber büyütecek ve yaşatacağız. Milletimiz Türkiye’nin onurlu geleceğine ve bağımsızlığına sahip çıkacağız. Hiçbir ihanet şebekesi biz beraber olduğumuzda bize zarar veremez.
Cumhuriyet Halk Partisi ziyaretinin ardından tüm milletvekilleri, AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, CHP Çorum İl Başkanı Hasan Suvacı, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere, MHP il Başkanlığını ziyaret ederek MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras ve Merkez ilçe Başkanı Ertuğrul Onan ile bir araya geldi.
Milli birlik ve beraberliğimizi bozmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek
MHP İl Başkanı Mehmet Akif Aras, milli birlik ve beraberliği bozmaya hiç kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir kalkışmayla Türkiye Cumhuriyeti devletinin olağanüstü ve gayri meşru bir durumla karşı karşıya kaldığını ve demokrasiye darbe indirilmek istendiğine dikkat çeken MHP İl Başkanı Aras, “Ülkemizin diz çökmesi, omurgasının kırılması maksadıyla şerefli Türk Ordusunun içine sızan bir avuç işbirlikçi sahne almıştır. Bu hain kalkışma, bu darbe girişimi sadece seçilmiş hükümete değil, milletimizin tamamını hedef almıştır. Demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok sayma teşebbüsünün ülkemize yapılacak büyük bir ihanet olduğu açıkça ortadadır. Türkiye yakın tarihinde defalarca askeri darbe girişim ve tecrübesini yaşamıştır. Türk milleti her seferinde darbelerin yıkım ve acı sonuçlarına muhatap kalmıştır. Herkes bilmelidir ki, demokrasiden taviz istikbal ve istiklalden kopuş demektir. Türkiye Cumhuriyeti musibetleri ve ihanetleri def edecek kadar güçlüdür. Ülkemize kasteden vatan hainlerinden hesap sormak hepimizin namus borcudur” diye konuştu.
OHAL uygulamasının isabetli ve hayırlı olduğunu ifade eden Aras, konuşmasında şunları kaydetti:; “15 Temmuz askeri darbe girişimi bertaraf edilmiştir. Ancak bu sarsıntının etkileri artan oran ve dozajda devam etmektedir. Milletine namlu çeviren, milli kurum ve kuruluşlarını bombalayıp kurşunlayacak kadar gözü dönen ihanet şebekeleri Türkiye’yi alarma geçirmişlerdir. Halen yakalanamayan, ele geçirilemeyen darbecilerin varlığı, bunlardan kaynaklı stratejik hedef ve kişilere suikast ve sabotaj ihtimalleri elbette toplumsal korku ve kaygıları canlı tutmaktadır. Devlet yönetimi haklı olarak tedirgin ve telaşlıdır. Yapılan kalkışmanın milli birlik ve kardeşlik üzerine yaptığı yıkım ve tahribatın telafisi ve tedavisi zaman alacaktır. Özellikle yargı, eğitim, üniversite, bürokrasi ve emniyet alanlarında olmak üzere onbinleri bulan açığa alma ve tasfiye işlemleri paralel çetenin nasıl ve nerelere kadar yuvalandığını da çok açık göstermektedir. Topluca görevden el çektirme ve tutuklama tedbirleri yoğun şekilde uygulanırken, hukuk dairesinden çıkmamak gerekir. Türkiye’nin güvenlik ve bekasını temin ve takviye etmek öncelikle hükümetin en temel görevidir. Gerekli ve aciliyeti olan yasal veya idari tasarrufların sırasıyla ve süratle alınması bir zorunluluktur. Milli Güvenlik Kurulu’nun tavsiyesiyle, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar kurulu kararıyla doksan gün süreyle ülkemizde olağanüstü hal ilan edilmiştir. Milliyetçi hareket Partisi Türkiye’nin oldukça kırılgan ve hassas bugünkü ortamında, devreye alınan olağanüstü hal kararını desteklemekte, hayırlı bulmaktadır. Ülke genelinde olağanüstü hal uygulaması isabetli ve yerinde bir tercihtir. Milliyetçi hareket Partisi, böylesi karanlık ve oldukça sıkıntılı dönemde devletinin ve milletinin yanında ne pahasına olursa olsun tavizsiz şekilde duracak, hiçbir gayri meşru oluşum veya çeteleşmeye aman vermeyecektir. Türkiye’nin milli ve tarihi çıkarlarını korkusuzca savunmak, darbecilerin, ihanet şebekelerinin ve her türlü teröristin karşısında azim ve kararlılıkla milli duruş sergilemek Milliyetçi hareket Partisi’nin 47 yıllık misyonudur. Bu misyon onur ve şerefle taşınacaktır. Millî birlik ve beraberliğimizi bozmaya hiç kimsenin gücüde yetmeyecektir”
Çorum’da kardeşi kardeşi kırdırmaya çalışan provokasyonlara fırsat vermemeliyiz
Siyasi partilerin özde beraber olduğunu sadece malumu ilan etmiş olduklarını dile getiren TBMM İdare Amiri Salim Uslu, “Ortak değerlerde birlikteyiz. Cuntacıların bize ağır bedeller ödettiği bir kader arkadaşlığımız var. Kader arkadaşlığımız bizi bir ve beraber kılmak zorundadır. Söz konusu vatansa geri teferruattır. Bizim farklılığımızın hiçbirisi aidiyetimizi belirlemez. Bizim aidiyetimiz büyük Türk milletinin aidiyetidir. Bunun gereği olarak da hür yaşamış bir millet olarak kendi geleceğimize kast edelere karşı birlik olacağız. Dede Korkut, ‘alemde şer oğuzda şer tükenmez ‘ diyor. İlk kez halkımız kendi kaderine, geleceğine sahip çıktı. Seçtiklerine sahip çıktı. Meydanları doldurdu. Bu tavrımız tüm dünyaya örnek oldu. Çorum’da Türkiye’ye örnek oldu. Farklı siyasi partiler birlikte düne kadar Çorum için birlikteyiz derken bugün Türkiye için birlikteyiz diyoruz. Bu birlikteliğin sürmesi için herkesin katkı vermesi gerekiyor, Çorum hassas bir bölge. Çok kültürlü bir demokrasi beşiği medeniyet ve barış kenti olmasına rağmen geçmişte yaşanan acı olayları kaşımak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Birlikte hareket olmamız son derece önemli ve anlamlı. Bunu günlük faaliyetlerimizde zaten yapıyoruz. 15 Temmuz’da tüm siyasi partilerin ortak tavır alması varlığımızı borçlu olduğumuz demokrasinin ortadan kaldırılacağı endişesesinden kaynaklanıyor. O gece bombalar üzerimize yağarken ne pahasına olursa olsun burayı terketmeyeceğiz dedik. Cesedimizi çiğnemeden de parlamentoya giremezler dedik. Burada hem aynı duyguları paylaşıyoruz Türkiye adına. Çorum’da kardeşi kardeşi kırdırmaya çalışan provokasyonlara bizi birbirimize düşman edip gülmek isteyenlere fırsat vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Bu ihaneti hep beraber defedeceğiz
TBMM İdare Amiri Tufan Köse ise, 15 Temmuz akşamı milletin iradesine saldırı yapıldığını belirterek, “Milletin asil duruşu ve siyasi partilerin asıl duruşuyla bu saldırı bertaraf edildi. Tehlike geçmedi. Herhangi bir milletvekili olarak değil milletin meclise gönderdiği insanlar olarak o gecede milli iradeye sahip çıkmaya çalıştık. Tüm Çorumlulara teşekkür ediyorum. Türk milleti zor günlerden geçti. Her zaman bu zor günlerde birlik ve beraberliğini koruyarak çıkış yolu bulmayı bilmiştir. Polatlıdan top atışları olduğunda da geçtiğimiz hafta üzerine 8-10 bomba yağarkende makineli tüfeklerle türk mlletinin onuruna ve milli iradeye sahip çıkmıyştır. Bundan sonrada sahip çıkacağına kimsenin şüphesi olmasın. Tüm siyasi partilerin bu birlik ve beraberliğinini çorum’da her zaman gösteriyor. Zaman zaman oturup çorumun geleceği içingörüş alışverişinde bulunuyoruz. Undan sonra türkiyenin geleceği için çorumun örnek olmasını diliyorum. İhanet şebekesinin yaptığı eylem türk milletinin iradesine yapılmıştır. Bunu defe edeceğiz hep beraber.
Türkiye’nin ilebelet payidar olması için halkımız hainlere dur dedi
Milliyetçi hareket Partisi’ne yapılan ziyaretin ardından Hürriyet meydanına geçen siyasiler burada demokrasi nöbetinde bulunan halka hitap etti. Konuşmaların ardından milletvekilleri, CHP Çorum İl Başkanı Hasan Suvacı, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere, Ak Parti il Başkanlığını ziyaret etti.
AK Parti Çorum il Başkanı Rumi Bekiroğlu, bu milletin aynı gemide yol alan yolcular olduğunu belirterek, “15 Temmuz’dan itibaren bir tarih yazıyoruz. Türkiye cumhuriyeti bu tarih yeni bir tarihin adı oldu. Milli iradenin hakim kılındığı, demokrasinin ve Türkiye’nin ilelebet payidar olması için sivil halkın üniformalı hainlere karşı dur dediği bir gündür. 15 Temmuz’dan beri Çorum tekrar bir bütün olduğunu Türkiye’ye gösterdi. Göstermeye de devam etmektedir. Meydanlarda Türkiye’m ezgileri söylenmektedir. Bu vatan bölünmez sloganları atılmaktadır. Sabahlara kadar Türk halkı olarak uyanığınız. Memleketimize sahip çıkıyoruz. Masum sivil kardeşlerimiz 60-100 tonluk tankların önüne kendilerini siper ederek kahramanca siper etmişlerdir. Tarihte ilk kez meclis bombalandı. Bu hainleri en büyük lanetle lanetliyoruz. O hainlere pabuç bırakmayacağız. Tefrikanın bu ülkeye girmemesi için sabahlara kadar nöbet tutuyoruz. Şehadet şerbeti içen kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Bu darbe girişiminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı şehit, yaralılarımızı gazi kabul ediyoruz. Sağ duyumuza hakim olacağız. Herhangi bir sorun yaşanmadan demokratik tepkimizi gösterdik. Bundan sonra kazasız belasız göstermeye devam edeceğiz” dedi.
AK Parti Çorum milletvekili Salim Uslu da, demokrasiye sahip çıkmak için meydanlarda her kesimden insanın bulunduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de ilk kez siyasi partilerin milletvekilleri sırasıyla meclisteki partilerimize ziyarette bulunuyor. Burada müthiş bir demokratik olgunluk, müthiş bir demokratik terbiye müthiş bir Çorumluluk ve sorumluluk var. Bugünler önemli günler. İlk günden itibaren sokaklardasınız. Siyasi farklılıklarımız, düşüncelerimiz, ideolojilerimiz ne kadar çok olursa olsun bu bizim renkliliğimizdir. Bir bahçede bir çek az gelir. Birden çok çiçek ekiyoruz. Çorumun bütün tonları renkleri de çiçek bahçesi gibidir. Çorumu çiçek bahçesi yapmak sadece belediyenin işi değil. Belediyemiz çalışıyor ancak bizlerde çorumu çiçek bahçesi yapmak için farklı renklerle bir aradayız. Farklı siyasal görüşler bir aradayız. Farklılıklar olmazsa ortak aklı bulamayız. Sadece sıkıntılı günlerde değil aynı zamanda telaşsız ortamlarda bir araya olmaya devam edeceğiz. Haklı olduğumuz halde haksız konuma düşürecek bir tahrik edici konuşmalar ve tavırlar sergileyenlere itibar etmeyin” ifadelerini kullandı.
TBMM İdare Amiri Tufan Köse ise, bir musibet bin nasihatten iyi olduğunu belirterek, “Bu musibet bizim birliğimizi beraberliğimizi güçlendirdi. Demokrasimiz bir ihanet çetesinin yaptığı taarruz sonunda daha da güçlenecektir. Bir taraf etmek o kadar kolay olmadı. Emniyet mensuplarımız, ihanet şebekesine karışmamız askerlerimiz, milletimiz onlarla çarqtı. Meydanı onlara bırakmadı. İktidar en önemli olduu. Her yönetimde iktidarmar var muhalefet sadece demokrasilerde var. Muhalefetin olmadığı yerde demokrasi olmaz. İktidarı ile muhalefeti ile demokrasiye sahip çıkacağız. Demokrasi kolay kazanılmadı. Hiçbir zaman bir ihanet şebekesi memleketi bombalamadı. Bu nasıl bir zihniyettir. Tüm milletvekilleri yılgınlık göstermeden meclisi savundu. Çorum’da meydanları görünce Çorumlu olmaktan gurur duydum. Birlikte ve beraberliğimiz sadece zor günlerde değil iyi günde de devam edecek.