Bakan Şimşek, Türkiye'nin deprem sonrasında bölgenin yeniden yapılandırılması için uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde çalıştığını belirtti. “Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan deprem bölgesinde gerçekleştirilen sağlık altyapı harcamaları için ek 250 milyon avro finansman sağladık," dedi. Bu kredi anlaşmasının dün imzalandığını ve daha önce aynı amaçla 250 milyon avroluk bir finansman sağlandığını hatırlattı.

Şimşek, bu kaynakların depremden etkilenen bölgelerdeki iyileştirme ve yeniden inşa çalışmalarına katkı sağlayacağını vurguladı. “Bu finansmanla depremden etkilenen yerleşim yerlerinde sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve yeniden imar çalışmalarının hızlandırılması hedefleniyor," diye ekledi.

Kahramanmaraş'ta Deprem Panik Yarattı: Vatandaşlar Açık Alanlara Kaçıştı Kahramanmaraş'ta Deprem Panik Yarattı: Vatandaşlar Açık Alanlara Kaçıştı

Ayrıca, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'ndan (JICA) 60 milyar yen tutarında bir finansman sağlandığını belirten Şimşek, bu kaynağın İller Bankası'nın deprem bölgesi altyapı çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kırsal konut inşası ve Sağlık Bakanlığı'nın sağlık altyapı projeleri için kullanılacağını söyledi.

Şimşek, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) da deprem bölgesi için 1,5 milyar avroluk bir finansman paketi açıkladığını ve bu fonların Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi kuruluşlardan sağlandığını belirtti. Toplamda 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandığını açıklayan Şimşek, "Bu finansmanlar, Türkiye'nin uluslararası alanda güvenilirliğini ve deprem yaralarını sarmak için izlenen rasyonel politikaların bir göstergesidir," dedi.

Bu önemli finansman desteği, Türkiye'nin deprem sonrası yeniden inşa ve iyileştirme çalışmalarına büyük bir katkı sağlayarak, depremden etkilenen bölgelerin hızlıca toparlanmasına yardımcı olacak. Sağlanan bu kaynaklar, Türkiye'nin uluslararası alanda güçlü bir destek aldığını ve bu desteğin, depremden etkilenen bölgelerin yeniden ayağa kalkması için kullanılacağını gösteriyor.

Editör: Dilek Nur