12 milyon nüfuslu Batı Afrika ülkesi Mali Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren Türk okulları, önemli bir başarıya daha imza attı. Türk okullarının Mali Eğitim Bakanlığı'yla ortaklaşa düzenlediği sınava katılacak öğrenciler, 500 bin öğrenci arasından seçildi. Öğrencilerin bu sınavda elde ettiği derece, hem Türk okulları hem de diğer eğitim kurumlarına giriş için önemli bir kıstas olacak. Üniversite giriş sınavlarında birinciliği kimseye kaptırmayan Türk okulları, Malili öğrencilerin gözdesi haline gelmiş durumda.

Ufuk Türk Okulları ve Mali Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği Ulusal Matematik Sınavı'na ülkenin 6 eyaletindeki 2 bin okuldan öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. 500 bin ilkokul ve ortaokul son sınıf öğrencisi içinden seçilerek sınava giren 4 bin öğrenciden 200'ü finale katılmaya hak kazandı.

BM, ÖĞRENCİLERİ TÜRK OKULLARININ SINAVINI BAZ ALARAK ÖDÜLLENDİRDİ

Matematik sınavının aynı zamanda burslu öğrenci alımı için önemli bir ölçüt olduğunun altını çizen Türk Okulları Genel Müdür Yardımcısı Erdal Karadeniz, "Sekiz eyaletli ülkenin altısında sınav yapıyoruz. 2007'de başladık bu sınavlara. Her sene mutlaka bir bölgeyi ekledik. Şu an 6 bölgede 25 ayrı merkezde yapıyoruz sınavı. Ülke çapında ciddi bir teveccüh var. Görüşmelere gittiğimiz zaman, 'Olimpiyatlara ne zaman başlayacaksınız" diye mutlaka soruyorlar, bundan da çok mutlu oluyoruz." diye konuştu.

Genel Müdür Yardımcısı Erdal Karadeniz, BM'nin ilkokul düzeyinde başarılı kız öğrencileri ödüllendirirken bu sınavı baz aldığını vurguladı. Karadeniz, "Bu sınav ülke çapında özellikle altıncı sınıflarda yapılan tek büyük organizasyon. İki ay önce Birleşmiş Milletler Kadın Kolları Mali Şubesi bu sınavı baz alarak bu öğrencileri ödüllendirdi. Bu da bizi çok mutlu etti ve bu sınavın önemli bir sınav olduğunu bize göstermiş oldu." diye konuştu.

BABASINI TOPRAĞA VERİP SINAVA KOŞTU

Ülkenin batısında başkent Bamako’ya 600 kilometre mesafedeki Kaye eyaletinden sınava katılan ortaokul son sınıf öğrencisi Mamadou Bakary Nimaga, bir gün önce vefat eden babasını toprağa verdikten sonra sınava geldi.

Eğitim Bakanlığı Gözlemcisi Younous Berhte, "Bu organizasyon ilk yapıldığından beri bakanlık gözlemcisi sıfatıyla burada gerçekleştirilen güzel sınavda gördüklerime hiçbir yerde şahitlik etmedim." sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.

Ségou Eyalet Milli Eğitim Bölge Müdürlüğü Gözlemcisi Amion Dolo ise "Burada sınava katılan öğrencilere, öğretmenlerine, okullarına verilen hediyeler, söz konusu öğrenci, öğretmen ve okulları motive etmek için çok önemli ve değerli bir inisiyatif." ifadesini kullandı.

Mali genelinden 2 bin okulun katıldığı matematik sınavında dereceye giren okul ve öğrencilere, bilgisayar ve para ödülü veriliyor.

TÜRK OKULLARI, 13 YILDIR MALİ'DE

2002 yılında açılan Mali Ufuk Türk Okulları, ülkedeki üniversiteye giriş sınavı sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Malili yüzlerce Türk okulu mezunu, dünyanın birçok saygın üniversitesinde öğrenim görüyor. Malili bir çok bakan, bürokrat, asker, sanatçı, sporcu ve kanaat önderlerinin çocukları ve yakınları Ufuk Türk Okullarında okuyor veya bu müesseselerde okumayı hedefliyor.