Irak Başbakanı Haydar Abbadi, IŞİD'in Tikrit'te beklenilenden daha hızlı dağıldığını ifade etti. Tikrit'ten sonra Musul operasyonu değerlendirmek üzere Erbil'e gelen Abbadi, Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra basın toplantısı düzenleyen ikili, gazetecilerin sorularını yanıtladı. IŞİD'in tuz gibi eriyip gittiğini iddia eden Abbadi, kısa bir zamanda Musul operasyonu için de düğmeye basacaklarını dile getirdi.

IŞİD'in hiçbir direniş göstermeden Tikrit'ten çekildiğini belirten Abbadi:" IŞİD'in bu kadar hızlı çökeceğini tahmin etmiyorduk. Tikrit'i çok az bir hasarla kurtardık. Artık Musul halkını da IŞİD'ten kurtarmamız lazım. Bunun için elimizden geleni yapacağız." ifadeleri kullandı.

Şii milislerin Tikrit'te yaptığı bazı yasa dışı eylemlerin tümünü Şii mezhebine mal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Abbadi, yasa dışı eylemlerde bulunan kişileri yargı önüne çıkartacaklarını söyledi.

Irak Başbakanı, Musul'a ne zaman operasyon düzenleneceğine soru üzerine, bu konuda kesin bir tarih vermenin zor olacağını ifade etti. "Musul halkı dört gözle IŞİD'ten kurtarılmayı bekliyor. Şehirde yaşayan halk, her gün bizi arayarak ne zaman operasyonun başlayacağını soruyor. Biz Musul halkından ayrıca bize destek olmalarını istiyoruz." dedi.

Mesud Barzani ise, Abbadi'nin ziyaretinden mutluluk duyduğunu, iki tarafta bir çok konuda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Abbadi'nin ziyaretinin Bağdat ve Erbil arasındaki sorunların çözümü konusunda iyi bir adım olduğunu söyleyen Barzani, iki tarafın birbirine yakın görüş bildirdiğini sözlerine ekledi.

Barzani, Musul operasyonu ile ilgili iki taraf arasında ortak bir komisyon kurulacağını açıkladı.

Peşmerge'nin Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı sorusu üzerine Barzani:" Musul operasyonuna katılmamızla ilgili ortak bir komisyon kurduk. Kısa bir süre içinde komisyon çalışmalarına başlar. Biz de onların raporuna göre son kararımızı vereceğiz" şeklinde yanıt verdi.