Terörle mücadele kapsamında 1 kez Afganistan ve 4 kez Irak’ta konuşlandırıldı. 2. Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı’nda görev yapan tugay, Suudi Arabistan’dan Kamboç- ya’ya, Kuveyt’ten Gürcistan’a dünyanın dört bir tarafında konuşlandı.

Demir At Tugayı, 2003’te 1 Mart tezkeresinin TBMM’de reddedilmesiyle Irak’a Türkiye yerine Körfez bölgesinden girmek zorunda kalmıştı.GÖREV AMACI: CAYDIRICILIK

Tugay, 3 bin 300 askeriyle bu kez Polonya merkezli olarak Avrupa’da görev yapacak. Görev amacı, NATO ittifakına yönelik özellikle Rusya kaynaklı tehditlere karşı caydırıcılığın güçlendirilmesi ve eski Doğu Bloku ülkelerinin ordularıyla ortak tatbikatlar düzenleyerek operasyonel işbirliğinin geliştirilmesi olacak.

Olası bir kriz anında, Avrupa’nın farklı bir bölgesine kaydırılması gündeme gelebilecek. Avrupa’da konuşlandırılacak askeri birlikte 87 Abrams tankı, 13 Paladin obüsü ve 125 Bradley zırhlı muharebe aracının yanı sıra 1500 kadar destek aracı yer alacak. ABD’li komutanların, Avrupa’daki görevleri sırasında da kovboy şapkalarını takmaya devam edecekleri belirtildi.