Afganistan’ın başkenti Kabil’de yüzlerce vatandaş, geçtiğimiz günlerde Ferhunde adlı genç kızın vahşice linç edilmesini protesto etti

Kabil’in Şah Do Şemşire Camisi yanında Ferhunde’nin 40 gün önce öldürüldüğü yerde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşlarına ülkenin ünlü sanatçıları da katıldı.

Programın başında Fatiha töreni düzenlendi ve vatandaşlar Ferhunde’ye dua okudu. Ardından Ferhunde’nin öldürüldüğü an tiyatro şeklinde canlandırıldı. Tiyatroda Ferhunde rolünü ülkenin en ünlü sinemacılarından Lina Alem üstlenirken, gösteride ünlü oyuncu gözyaşlarını tutamadı.

Gösteri sonrası 'Ferhunde katilleri cezalandırılsın', 'Hepimiz Ferhunde’yiz' sloganları atan kalabalık, 'Ferhunde biziz' , 'Ferhunde isimin her zaman yaşıyor' , 'Ferhunde ölümünün 40. gününde, bu cinayet faillerinin bir an önce mahkeme edilmesini istiyoruz' pankartlarıyla hükümetten failleri bir an önce cezalandırmasını istedi.

BM’nin Afganistan’daki barış elçisi ve dünyaca meşhur sanatçı Ferhad Darya basına yaptığı açıklamada, şiddete artık yok deme zamanı geldiğine değinerek, “Bir vatandaş olarak hükümet yetkililerine sesleniyorum. Halkınızı unutmayın. Hükümetin direklerini yapan halkı unutmamaları gerekiyor. Ferhunde olayı Afganistan tarihine unutulmayacak şekilde geçti. Bu olay halka düşünce penceresi açtı. Ülkemizde maalesef bir ifrattan başka bir ifrata geçme yöntemi var. Bu Afganistan'a zarar getirecek.” diye konuştu.

Organizatörlerden Bari Selam, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Ferhunde olayının hiçbir şekilde unutulmayacağına vurgu yaparken, davanın peşini bırakmayacaklarını ifade etti.

Nergis isimli başka bir aktivist ise olayın üzerinden 40 gün geçmesine rağmen hükümetin yeterli adım atmadığına değindi. Gösteride büyük 5 madde içeren pankart hazırlayıp halktan imza topladıklarını kaydeden Nergis, imzalı pankartı Cumhurbaşkanı'na göndereceklerini belirtti.

Fatma adlı başka biri ise olaydan sonra tansiyonun yükseldiğini ve gece boyu uyamadığını dile getirirken, çocuklarının olaydan ciddi şekilde etkilendiği ve korkudan dışarıya çıkamadıklarını söyledi.

FERHUNDE DOSYASI YÜKSEK MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

Öte yandan Afganistan Başsavcılığı Ferhunde dosyasını tamamladığını ve bugün yüksek mahkemeye gönderdiğini bildirdi.

Afganistan Başsavcılığı Sözcüsü Besir Azizi, Ferhunde’nin katledilmesi gerekçesiyle 20 güvenlik ve polis mensubu olmak üzere toplam 51 kişinin dosyasını yüksek mahkemeye gönderdiğini ifade etti.

27 yaşındaki genç kız, bir muskacının Kur’an yaktı iftirasına uğradıktan sonra halk tarafından linç edilerek öldürülmüş üzerinden araba geçirildikten sonra cesedi ateşe verilmişti.