Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar vilayetinde hava saldırısı sonucu ülkedeki IŞİD’in kıdemli üyesi Şahidullah Şahid’in öldüğü bildirildi.

Afgan Ulusal Güvenlik Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada önceden Taliban’ın Pakistan ayağı sözcüsü olarak çalışan ve daha sonra IŞİD’e katılan Şahidullah Şahid adıyla tanınan Şeyh Makbul'un düzenlenen hava saldırısı sonucu öldürüldüğü ifade edildi. Şahidullah Şahid’in bölgede büyük bir savaş başlatarak örgüt içindeki otoritesini artırıp kendisini IŞİD’in Afganistan sorumlusu ilan edeceği iddia ediliyordu.

Afgan Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, daha önce yapılan hava saldırısında ülkedeki IŞİD’ın ikinci ayağı olan Gül Zaman ve yardımcısı Cihanyar ile birlikte 5 örgüt üyesinin Nangarhar’ın Açın ilçesinde öldürüldüğünü açıklamıştı.

Ülkede IŞİD’in faaliyetlerinin artmasından dolayı Afgan Ulusal Güvenlik Müdürlüğü tarafından özel tim kuruldu. Afganistan Cumhurbaşkanlığı ikinci sözcüsü Zafer Haşimi, ülkenin Nangarhar, Farah ve Helmand vilayetlerinde IŞİD’ın faaliyet gösterdiğini açıkladı.

Öte yandan, Afganistan’da IŞİD’in etkinliğinin artırması yetkililer tarafından endişe ile takip ediliyor. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai'nin, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ndeki gündemleri arasında IŞİD konusu da yer alıyor.