Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), terör örgütü PKK'ya yardım ve örgüt propagandası şüphesiyle gözaltına alınan 8 kişinin tutuklanarak bir ay süreyle hücrede tutulmasının hak ihlali olduğuna hükmetti. Türkiye'yi 'insanlık dışı muamele' sebebiyle suçlu bulunan AİHM, şikayetçilere toplamda 42 bin Euro tazminat ödenmesine karar verdi.

Nurullah Sakar, Mehmet Güneş, Bedri Arslan, Mehmet Emin Enmek, Çetin Karataş, Mehmet Ekinci, Metin Karataş ve Mehmet Nuri Aktaş 30 Ocak 2008’de gözaltına alındı. tutuklandı. Hakim, suçun niteliği dolayısıyla tutuklu olarak yargılanmalarına karar verdi.

15 Nisan 2008’de yapılan duruşmada Ağır Ceza Mahkemesi; Çetin Karataş, Mehmet Ekinci ve Metin Karataş'ın serbest bırakılmasına karar verildi. 9 Haziran 2008’de ise değir tutukluların salıverilmesine karar verdi. Mahkeme, Şubat 2010 tarihinde verdiği kararla bölücü propaganda yaptıkları gerekçesi ile sanıkları 10 ay hapis cezasına çarptırdı.

AİHM’ye başvuran 8 kişi 1 Şubat-1 Mart 2008 tarihleri arasında Osmaniye cezaevinde hücrede tutuldukları için şikayetçi oldu. Strasbourg mahkemesi, tutuklulara insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele yapıldığı gerekçesiyle Türkiye'nin şikayetçilere 5 biner Euro manevi tazminat ve toplamda 2 bin 80 Euro da maddi tazminat ödemesine hükmetti.