Türkiye'deki 7 Haziran seçimini takip edecek olan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi heyetinin başkanı Hollandalı senatör Tiny Kox, seçim sürecindeki usulsüzlüklerin kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Tiny kox, "Endişelenmek için nedenlerimiz var." dedi. Kox, kampanya süresince medyada tüm partilere eşit yer verilmemesini eleştirdi ve cumhurbaşkanının seçim kampanyası için de ‘anayasa’ hatırlatması yaptı.

"CUMHURBAŞKANI SÜREKLİ EKRANLARDA"

İlk izlenimlerini daha önce raporlaştıran heyet, yurtdışı Türklerine yasadıkları ülkelerde oy kullanma şansı tanınması gibi olumlu adımlara değinmekle beraber, seçim güvenliği noktasındaki endişeleri belirtmiş ve Anayasaya göre tarafsız olması gereken cumhurbaşkanının kampanya yürütmesini eleştirmişti. “Cumhurbaşkanı sürekli ekranlarda” diyen Kox, Avrupa Konseyi olarak bunun anayasayla nasıl bağdaştığını merak ettiklerini vurguladı.

"YAYIN SÜRESİ DAĞILIMINDA ORANTISIZLIK VAR"

Hükümet ve cumhurbaşkanına verilen yayın sürelerinin tartışıldığı ve hatta şikayet edildiği bir süreçte, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve RTÜK arasındaki bağdan dolayı şaşkınlık yaşadıklarını ifade eden Hollandalı senatör, “Yayın süresi dağılımında en hafif ifadeyle bir orantısızlık var. Avrupa Komisyonuna göre bu konuda tüm taraflara eşit hak verilmesi, serbest ve adil seçimlerin bir şartı.” dedi. Kox, “AKP sürekli ekranlarda. Anormal bir durum.” eleştirisinde bulundu. Heyet başkanı ayrıca devletin tüm imkânlarının bir parti için seferber edilmesinin ‘Avrupa değerlerine aykırı’ olduğunu vurguladı.

"YURTDIŞINDAKİ OYLARLA İLGİLİ ENDİŞELERİMİZİ PAYLAŞTIK"

HDP’ye son günlerde yapılan saldırıları da eleştiren Kox, yüzde 10 barajının düşürülmesini sürekli dile getirdiklerini fakat bu seçimlerde de bunu değiştirmeye dönük bir adım atılmadığını dile getirdi. “Bu denli yüksek bir baraj Avrupa Konseyi normlarının çok üstünde. Bunun kaldırılması ya da düşürülmesi şart.” diyen Kox, yurtdışı oylarının bu süreçte belirleyici olabileceğini hatırlatarak, “Yurtdışı oylarının güvenliği konusundaki endişelerimizi Türk yetkililerle paylaştıysak da onlar sorun yaşanmayacağını söylüyor. Umarım haklı çıkarlar çünkü özgür ve adil seçimler Türklerin de hakkı."

DEĞERLENDİRMEYİ 8 HAZİRAN'DA YAPACAKLAR

Daha önce Rusya’daki seçimleri de denetleyen Kox, "Açıktan oy hırsızlığı yapılan Rusya’yla Türkiye’nin kıyaslanamayacağını" söyledi ancak daha net konuşabilmek için seçimlerin tamamlanması gerektiğini belirtti. Kox, “8 Haziran günü Ankara’da Türkiye seçimlerinin ne denli adil geçtiği hakkında daha net konuşacağız.” dedi.