Manisa Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri tarafından, "makul şüphe" gerekçesiyle baskın düzenlenen beş dernekten birisinin açılışını, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın yapmıştı. Başbakan yardımcısı olduğu haberini bile Manisa Aktif Eğitimciler Derneği (AKED)'nin açılış töreninde öğrenmişti.

Derneğin avukatı olan Manisa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özcel, baskına tepki gösterdi. Manisa 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin, makul şüphe kastına dayanarak, anayasal düzene karşı suç işleme suçlamasıyla Manisa Aktif Eğitimciler Derneği’ne sabah saatleri itibariyle arama kararı verdiğini ve polislerin geldiğini belirten Av. Özcel, “Biz de intikal ettik, müvekkilimiz olduğu için. Derneğimiz, bilindiği üzere herhangi bir suç unsuru bulundurmamaktadır. Bütün herkese açık bir dernektir. Bu sebeple aramalarını arkadaşlarımız içeride yapıyor. Arama kararında bizi şaşırtan husus, anayasal düzene karşı suç işlemek kastıyla hareket etmek konusundan arama kararı çıkartılmış fakat Aktif Eğitimciler Derneği'ndeki öğretmenlerin, anayasal düzene karşı nasıl bir suç işleyeceği bizde de hayret konusu. Bu şekilde şu anda aramalar halen devam etmekte, biz de bekliyoruz neticeyi. Birtakım evraklar da tutuluyor, onları da imza altına alacağız. Arama kararı talebi yapıldıktan sonra 2. Sulh Ceza Mahkemesi kararı vermiş arama kararını. Birtakım eşyalara el koyulacak, incelenmek maksadıyla. Suç işlendiği kanaatiyle değil, incelenmek maksadıyla el koyulacak. Tabii bu arama kararına, müvekkillerimizin herhangi bir suç kaydı olmadığı için itirazlarımız olacak.” dedi.

Bütün hukuki yollardan bu işin peşini bırakmayacaklarını söyleyen Özcel, “Çünkü ortaya, makul şüphe diye bir kavram çıkarıldı. Makul şüphe ile yoldan geçen herkes, bu anayasal düzene karşı suç işleme kastıyla hakkında arama kararı vesaire çıkartılabilecek konumda şu anda. Biz gerekli bütün müracaatlarımızı yapacağız.” diye konuştu.