Almanya'da Büyük Koalisyon, yüksekokullarda ve araştırma kuruluşlarındaki kötü çalışma şartlarına ve yeni yetişen bilimadamlarının perspektiften yoksun olmasına dur demek için yürüttüğü bir programı devam ettirme kararı aldı. Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Göttingen’de kamuoyuna kapalı gerçekleştirdikleri kongrede aldıkları karara göre 2017’den itibaren on yıllığına toplam dört milyar Euro bu amaç için harcanacak.

Böylelikle 2017 yılında sona ermesi gereken ‘Mükemmellik Girişimi’ devam edecek. Buna ek olarak ayrılan bir milyar Euro ise personel yetiştirilmesinde kullanılacak. Kararı memnuniyetle karşılayan Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) bazı problemlere de değinmeden edemedi. Personele yatırım planında geçmiş hataların tekrarlanmamasını isteyen sendika, bu zamana kadarki federal-eyalet programlarının bilim adamlarının yüksekokullarda sınırlı sürede kalması sorununu büyütmesinden yakınıyor. Sendikanın yönetim kurulu başkan vekili Andreas Keller, “Personele yatırımın kalıcı olacak şekilde gerçekleşmesi ve istikrarlı istihdamı sağlaması gerekiyor.” dedi.

GEW, bunun sağlanması için bilim adamlarına uzun vadeli istihdamı sağlayan ‘Tenure Track’ modelinin uygulanmasını istedi. Bu model, bilim adamlarına çalıştıkları kuruluşta anlaşmaya vardıkları amaçlara ulaştıkları takdirde uzun vadeli çalışma imkanı sunuyor. Karar sadece federal yönetimi değil, eyalet yönetimlerini de ilgilendiriyor. Sebebi ise eyaletlerin programı federal yönetim ile birlikte finanse edecek olması.