Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalye (KRV) meclisinde bu sene de iftar düzenlendi. 200 davetlinin katıldığı iftarda konuşan ev sahibi KRV Meclis Başkanı Carina Gödecke misafirlerin renkliliğinden ve katılımın genişliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gödecke, kendisine iftarın mecliste ne işinin olduğunu soranlara "Evet meclis hem de tam yeri. Eyalette 1,4 milyon Müslüman yaşıyor. Bu meclis herkesin meclisi dolayısıyla o insanların da meclisi." cevabını verdiğini söyledi. Gödecke, meclis başkanı olduğu müddetçe bu geleneği devam ettireceğini de dile getirdi.

FARKLILIKLARIN YAŞANMASI EYALET İÇİN TAŞIYICI GÜÇ DEMEKTİR

Geceye katılan ve birde selamlama konuşması yapan KRV Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider misafirlerin renkliliğinin eyaletteki çeşitliliği yansıttığını ifade etti. Schneider, "Burası KRV'de farklı din ve farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşadıkların harika bir örneği. Hem insanların farklılıklarını yaşaması eyalet içinde bir taşıyıcı güç demektir." dedi.

Bu sene misafirler arasında Yahudi ve Ortodoks Kilisesi temsilcilerinin olmasını ise Schneider "Bu çok önemliydi. Çünkü bu sıralar Almanya'da sadece İslam düşmanlığı değil Yahudi düşmanlığını da görüyoruz. Bu durumda üç büyük dünya dininin düşmanlık yapanlara karşı birbirlerini desteklemeleri çok faydalı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Düsseldorf Emniyet Müdürü Norbert Wesseler meclis başkanının bu programı düzenlemesinin çok önemli olduğunu vurguladı ve "Farklılıklara rağmen birlikte yaşamak istiyoruz ve hoşgörü istiyoruz. Bu akşamda buna katkı sağlıyorsa amacına ulaşılmıştır." dedi.

İlk ikisini bir önceki meclis başkanı CDU'lu Regina Van Dinther üstlenirken son üç yıldır iftarları SPD'li meclis başkanı Carina Gödecke üstleniyor. Türk ve yabancı dernek temsilcileri, İslami çatı kuruluşları temsilcileri, tüm partilerden çok sayıda milletvekili, eyalet hükümeti temsilcileri, TC Düsseldorf ve Münster Başkonsolosları, Rusya Bonn Başkonsolosu gibi ülke temsilcilerinin yanı sıra Ortodoks Kilisesi temsilcisi ile Düsseldorf Yahudi Cemaati temsilcileri de iftarda yer aldılar.