Almanya’nın önde gelen ekonomik araştırma kuruluşu DIW Berlin’in ‘kadın kotası’ ile ilgili yaptığı araştırma sonucuna göre bir önceki seneye kıyasla önde gelen 200 şirketteki kadın yöneticilerin oranı sadece yüzde 5 civarında kaldı. İlk 100’deki şirketler dikkate alındığında ise üst düzey yönetici kadınların oranı yüzde beşten yüzde 4'e geriledi.

Yönetim kurullarında kadınların oranı konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmediğinden yakınan araştırma müdürü Dr. Elke Holst, "2001 yılında, Alman iş dünyasının önde gelen ekonomi birlikleri tarafından üstlenilen üst yönetimde kadın temsilcilerinin artırılması yönündeki yükümlülüklere rağmen,orası erkek egemenliğinde kaldı." dedi.

Araştırmaya göre kadınlar,denetleme kurullarında yönetim kurullarına göre daha fazla temsil ediliyor. Denetleme kurullarında kadınların oranı ilk 100 ve 200 arasındaki şirketlerde yüzde 18 arttı. Bu rakam ise DAX 30 şirketlerinde yüzde 25’i gösteriyor. Yönetim kurullarında cinsiyet dengesini sağlamak için çok şey yapılması gerektiğini ifade eden Holst, “Planlanan zorunlu kadın kotası tek başına dünyayı değiştirmek için yeterli olmayacak.” dedi.

Geçen senenin aralık ayında Federal Bakanlar Kurulu, kadınların kamu ve özel şirketlerde liderlik pozisyonlarını arttırmak amacıyla cinsiyet kotası yasasını çıkarmıştı. Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen yasa, ilk 100 şirketin denetim kurullarında yüzde 30 oranında kadınların olmasını öngörüyor. Bu yasa sayesinde Federal Hükümet en azından kadınların denetim kurullarında temsil edilmesini hızlandırmayı hedefliyor.