Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hamburg'da Angela Merkel'in Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisine toz yuttursa da federalde bu başarıdan çok uzakta görünüyor.

Federal düzeydeki son anketlerde Birlik (CDU/CSU) partilerin oy oranı yüzde 41 iken, SPD’ninki yüzde 25’de kalmıştı. On yıl önceki genel seçimlerde yarışı kafa kafaya tamamlayan SPD, 2009’daki seçimlerde yüzde sadece yüzde 23 oy alarak ‘tarihi hezimete’ uğramıştı. Bir sonraki seçimlerde de bekledikleri sonuçları elde edememiş, oylarını yüzde 2,7 puan artırabilmişti. Bu bakımdan 2017’deki genel seçimlere daha zaman olmasına rağmen SPD yönetimi şimdiden bu soruna çözüm arayışına girdi.

SPD genel seçimlerdeki başarısızlığa rağmen sadece Hamburg’da değil, belediye ve eyalet düzeyinde başarılı sonuçlar çıkarmayı başarıyor. Bavyera hariç diğer 15 eyalette hükümet ortağı, bunların sekizin başbakanı ise SPD’li. Belediye düzeyinde de SPD başarılı karneye sahip. Toplam 40 civarındaki büyük belediyelerin dörtte üçü Sosyal Demokratlara emanet. Dokuz eyalet başkentinin belediye başkanları SPD’li.

Ayrıca Federal Hükümet'te Büyük Koalisyon’un birinci yıl bilançosundaki neredeyse tüm faaliyetler SPD’nin imzasını taşıyor. Ancak bu çalışmalar henüz anketlere yansımıyor. Hamburg seçimlerinden sonra Olaf Scholz’a övgüler yağdıran SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in şu ifadesi bu bakımdan dikkat çekici: "Siyasette bazen insan çalışmaların semeresini almak ister, Hamburg’da olduğu gibi."

SCHOLZ, SDP LİDERLİĞİ İÇİN GÜÇ KAZANDI

Hamburg seçimleri üzerine yapılan analizlerde ‘Scholz’ faktörünün önemli rol oynadığına dikkat çekiliyor. Nitekim seçimlerden önce Hamburgluların dörtte üçe yakını Scholz’un başbakan kalmasını istemişti. Federalde ise Gabriel ‘en çok beğenilen’ siyasetçiler sıralamasında beşinci sırada. Bu bakımdan önümüzdeki dönemde SPD içinde sadece parti programı üzerinde değil, belki de genel seçimlere yeni bir başbakan adayı ile gidilmesi tartışılacağa benziyor.

Aday adayları arasında Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Hannelore Kraft’ın ismi zikrediliyordu. Şimdi ise arka arkaya yüzde 45’in üzerindeki bir başarıyla seçimleri tamamlayan Scholz’un da hesaba katılması gerekecek.