Yeşiller Partisi, bu Pazar Türkiye’de yapılacak genel seçimde seçmenlerin Türkiye’nin geleceği, Avrupa Birliği ve ülkenin bulunduğu bölgeyle olan ilişkisi hakkında önemli bir tercihte bulunacağını açıkladı. Yeşiller, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ayrıştırıcı siyaset üslubunun Türkiye’yi böldüğüne dikkati çekti.

Türkiye’de toplumun bölündüğünü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Erdoğan’ın otokratik siyaset tarzının bunda önemli rol oynadığını belirten Yeşilleri Partisi, Pazar günü yapılacak genel seçimin Türkiye’nin geleceği için önemi bir dönüm noktası olacağını ifade etti. Seçim öncesi Yeşiller adına açıklama yapan Federal Milletvekili ve Parlamento Başkan Yardımcısı Claudia Roth, 7 Haziran’da Türkiye’de demokrasi ve hukuk devletinin oylanacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa gereği tarafsız olması gerektiğini hatırlatan Roth, Erdoğan’ın her gün AK Parti için birden fazla için seçim konuşması yaptığını dikkati çekti. Roth, “Bu, tarafsız olması gereken cumhurbaşkanlığı makamına yakışmadı.” dedi.

ERDOĞAN İÇİN ÖNEMLİ OLAN KENDİ İKTİDARINI DEVAM ETTİRMEK

Meclis Başkan Yardımcısı Roth şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumunun ve siyaset tarzı göstermiştir ki, Erdoğan için önemli olan Türkiye’nin geleceği ve Türkiye’deki insanları refahı değil, kendi iktidarının devam etmesidir. Erdoğan’ın muhalif medya kuruluşlarına doğrudan tehditleri, ifade özgürlüğünden nefret ettiğini açıkça ortaya koymaktadır. Erdoğan ve AKP’si geçmiş yıllarda anti demokratik uygulama olan yüzde 10 barajını kaldırmayarak, toplumun büyük bir kısmının Meclis’te temsil edilmesini engelledi.”

Pazar günü HDP’nin alacağı sonucun önemli olduğunu vurgulayan Roth, HDP’nin barajı aşması halinde Türkiye’de demokrasinin güçlenmesine katkı vereceği ve Erdoğan’ın ülkeyi otokratik bir yönetime götürmesinin önüne geçeği yorumunu yaptı.

Uluslararası toplumun ve özellikle Avrupa Birliği’nin 7 Haziran’daki seçimi yakından takip edeceğine dikkati çeken Claduia Roth, “Ancak demokratik ve güvenilir bir hükümet Orta Doğu’daki barış çabalarının ortağı olur ve Avrupa Birliği ile inandırıcı üyelik müzakerelerini yürütebilir.” ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİRLİĞİ, TÜRKİYE’Yİ UYARMALI

Alman Yeşiller Partisi’nin Medya Politikaları Sözcüsü Tabea Rössner, Türkiye’de gazetecilere yönelik baskı ve tehditleri “Gelişmeler kaygı verici“ şeklinde değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalif gazetecileri tehdit edip ve yabancı gazetecilere de hakaret ettiğini belirten Sözcü Rössner, “Demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazı bağımsız habercilik imkanlarının sağlanmasıdır. Türkiye’de hükümetin bunun çok uzağında olduğu anlaşılıyor.“ dedi. Türkiye’nin dünyada en çok gazeteci tutuklayan ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Rössner, "Bu gelişmeler maalesef birçok medyanın oto sansür uygulamasına sebebiyet verebiliyor. Avrupa, Türk hükümetini insan hakları ve demokratik değerlere dikkat etmesi konusunda uyarmalıdır." ifadelerini kullandı.