Kuzey Almanya’da başta kreş çalışanları ve öğretmenler olmak üzere kamu çalışanları uyarı grevlerine aralıksız devam ediyor.

Almanya'daki grevlerden en çok çalışan anne babalar ve çocuğunu bırakacak kimsesi olmayanlar etkileniyor. Hafta başından beri Hamburg, Schleswig Holstein, Mecklenburg Vorpommern, Bremen ve Aşağı Saksonya eyaletlerine bağlı farklı kentlerde, farklı günlerde, fazla ücret için 'uyarı' grevi yapılıyor. Başta Ver.di ve GEW olmak üzere farklı sendikaların Pazartesi günü kamu işverenleri ile masaya oturması bekleniyor.

Anlaşma ilk etapta Almanya geneli 240 bin kişiyi direkt etkilerken, kilise ve benzeri kurum ve kuruluşlara bağlı olup aynı ücret anlaşmasını uygulayan kurumlarla bu sayı bir milyona yaklaşıyor. Sendikalar çalışanlar için yüzde 10 ücret artışı isterken, işveren bu zamana kadar herhangi bir teklif sunmadı.

Anlaşma sağlanamaması halinde 'uyarı' grevlerinin 'baskı' amaçlı önümüzdeki haftalarda da devam edeceği tahmin ediliyor. Grevlerden dolayı bir gün kapalı olan kreşlerin çoğu ise ailelere alternatif sunmuyor.