Ortadoğu'da iç çatışmalar devam ederken, Almanya'da dini istismar edenlere kanıp savaş bölgesine gidenlerin sayısı da had safhaya ulaştı. Federal İçişleri Bakanlığı, yaklaşık 650 kişinin Suriye savaş bölgesine gittiğinin tahmin edildiğini ve bunların da çoğunluğunun 71 kişi ile Türk vatandaşı olduğunu bildirdi.

Bölgeye gidenlerin savaşa katılmak ya da Esed rejimini devirmek amacıyla Almanya'dan çıkış yaptıklarını belirten bakanlığın basın sözcüsü Dr. Tobias Plate, yapılan bir araştırmaya göre 2012’den 2014 yılı Haziran ayı sonuna kadar toplam 550 kişinin Suriye'ye gittiğinin tespit edildiğini belirtti.

Ülkeden bu amaçla çıkış yapanların yaş ortalamasının 26 olduğunu belirten Plate, gidenler arasında en büyük gurubu 103 kişi ile 23-26 yaş arası gençlerin oluşturduğunu söyledi. Savaş bölgesine gidenlerin sayısında sürekli bir düşüş gözlemlendiğini de belirten Plate, gidenlerin farklı pasaportlara da sahip olduğunu açıkladı. Buna göre 141 kişinin Alman pasaportu, 92 kişinin çifte pasaportu (Alman ve ikinci bir vatandaşlık) var. Aşırı grup ve teröristlere kanıp Suriye'ye giden yabancı pasaport sahibi kişilerin büyük kısmını ise Türk vatandaşları (54) oluşturuyor. 17 kişi ise hem Türk hem de Alman vatandaşlığına sahip. Türkleri 19 kişi ile Suriyeliler ve 13 kişi ile Rusların takip ediyor.

GERİ DÖNENLER İKİ FARKLI GRUPTA TAKİBE ALINIYOR

Savaş bölgesinde umduğunu bulamayan ve geri dönenlerin sayısının ise 120 olduğu belirtildi. Bu kişilerin iki farklı grupta takip edildiğini anlatan basın sözcüsü, savaş deneyimi olanların iç güvenliği tehdit ettiği ve IŞİD terör örgütüne katılanların da terör örgütü üyesi olmaktan haklarında soruşturma açıldığını belirtti. Bunların dışında özellikle savaş deneyimi olmayan kişiler hakkında ise eyalet yönetimlerinin takip konusunda karar verdiklerini ifade etti.

'Kaç kişi hakkında soruşturma ya da dava açıldığı' konusunda ise yeterli bilgiye sahip olmadıklarını anlatan Plate, Federal İçişleri Bakanlığı’nın ilk hedefinin bu insanların savaş bölgesine gitmesini engellemek olduğunu açıkladı.