Gelecekte Almanya’yı daha fazla sayıda göçmen kökenli diplomatın temsil etmesi isteniyor. Die Zeit gazetesinin haberine göre bu nedenle Almanya Dışişleri Bakanlığı ilk kez özellikle göçmen kökenli adayları kazanmak için kollarını sıvadı. Bu amaçla yarın başkent Berlin’de Dışişleri Bakanlığı’nda konferans düzenlenecek.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier "İçinde yaşadığımız, etrafımızdaki dünya değişti. Ülkemiz de bir değişim içinde. Bu sebeple Almanya’daki göçmen kökenli vatandaşlarımızın potansiyelini kullanmalıyız. Toplumdaki çeşitliliğin Dışişleri Bakanlığı personelinde de yansıması gerekiyor." dedi. Bunun tepeden inmeci bir yaklaşımın parçası olmadığını ve "göçmenlere iyilik yapma" niyeti ile hareket edilmediğini de kaydeden Bakan Steinmeier, “Göçmenlerin dil bilgisi ve ailelerinin geldikleri bölge ile ilgili özel bilgileri söz konusu. Bu, bakanlığımız için de bir zenginlik anlamına geliyor. Farklı kültürlerle konusunda hassasiyet bizim ihtiyaç duyduğumuz temel konulardan biri." dedi.

FİLİSTİN KÖKENLİ SÖZCÜ YARDIMCISI

Almanya Dışişleri Bakanlığına her sene sıkı bir elemeden sonra diplomat adayı 45 personel alınıyor. Alman toplumunda göçmen kökenli insanların payı yüzde 20’yi bulurken Dışişleri Bakanlığı’nda göçmen kökenli insanların payı ise oldukça düşük bir orana sahip. Önceki Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de Dışişleri Bakanlığı’na daha fazla göçmen istediğini açıklamış, ancak bu uygulamaya yansımamıştı. Şimdiki bakan Steinmeier döneminde ise Filistin kökenli Sawsan Chabli Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcılığına getirildi.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde tüm dünyada 11 bin civarında personel çalışıyor. Bunlar 150 değişik milliyete sahip. Ancak bunlar bölge temsilciliklerinde görev yapıyor ve diplomat statüsüne sahip değil. Almanya’nın göçmen kökenli diplomat sayısı konusunda ise şu an bir çalışma yürütülüyor. Çalışmanın sonuçları sonbaharda açıklanacak.