Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Amerikan istihbaratı için Avrupa'da casusuluk yaptığı iddia edilen Alman İstihbarat Servisi (BND) ile ilgili meclis komisyonuna ifade verdi. İçişleri Bakanı de Maiziere, sorumluluğun yüzde yüz BND’de olduğunu söyledi. 2005-2009 yıllarında istihbarattan sorumlu Devlet Bakanlığı (Kanzleramtchef) döneminde BND’nin NSA’ya iddia edilen yardımları yaptığından bilgisi olmadığını ifade etti.

De Maiziere, "Asıl hata yüzde 100 BND’nin yetersiz uyarısı sisteminde" diyerek, istihbarat kurumunun önemli bulguları gerekli yerlerle paylaşmadığına dikkati çekti. Görev yaptığı dönemde şüpheli ajanlık çalışmalarından haberi olmadığını savunan bakan, “Başbakanlık Dairesi’nden sorumlu olarak, istihbaratın Fransa devlet kurumları ve Avrupa silah endüstrisi hakkında NSA'ya casusluk yardımı yapıldığına dair bilgim yoktu." dedi. De Maiziere, önemli şirketler hakkında ekonomi casusluğuna dair de bilgisi olmadığını dile getirerek, firmaların takibinin hemen casusluk olarak algılamadığını özellikle silah ticaretinde takibin normal olabileceğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıllarda Almanya’da saldırı olmamasının önemli bir şans olduğunu ve bunun için Amerika ile Alman istihbarat birimlerine teşekkür edilmesi gerektiğini söyleyen bakan, istihbarat işbirliğinin tartışmaya açılmaması gerektiğini vurguladı. Büyük bir Amerika dostu olduğunu söyleyen Bakan De Maiziere, NSA’nın makul sınırlarda çalıştığına dair haklı şüphelerin olduğunu, istihbarat kurumlarının da belli sınırlara saygı duymaları gerektiğini ve bunun Amerika için de geçerli olduğunu dile getirdi.